[28.7.] Rođen “najkompletniji i najvažniji” kantautor u povijesti hrvatske glazbe, veliki Arsen Dedić

Josip Mihaljević
28. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1938. godine u Šibeniku rođen je hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor Arsen Dedić. Pobjednik velikog broja glazbenih festivala u sredini karijere okrenuo se pjesnicima i uspješno je uglazbio stihove Krleže, Cesarića, Ujevića i drugih velikana poezije.

arsen dedić

Foto: Arsen Dedić | Youtube screenshot

Rođen kao drugo dijete u siromašnoj obitelji, prve korake u glazbi napravio je uz pomoć oca, koji je uz posao zidara i dobrovoljnog vatrogasca u hotelskoj kapeli svirao više instrumenata – trubu, tubu i timpane. Arsen je kao trinaestogodišnjak počeo svirati flautu, a intenzivno se družio s drugim velikanom hrvatske glazbe – Vicom Vukovom.

Glazbeni početci

Kao petnaestogodišnjak počinje svirati u kazališnom orkestru, pohađa šibensku gimnaziju paralelno sa srednjom glazbenom školom.

Nakon mature, Arsen odlazi u Zagreb na studij “solidnog zvanja”, ali ga sve više počinje zanimati umjetnost, od kiparstva do slikarstva. Ostao je vezan uz glazbu, budući da je živio u jednoj sobi sa sedam drugih studenata od kojih je svatko svirao po jedan instrument.

Počinje pisati pjesme i po prvi puta postaje vokalist. Na Muzičkoj akademiji je diplomirao 1964. godine, nakon čega odlazi služiti vojni rok gdje je bio član glazbenog vojnog sastava.

Svoj prvi album, Čovjek kao ja,  objavljuje 1969. godine i od onda niže samo uspjehe.

Publika će ga pamtiti po nezaboravnim hitovima: Djevojka iz moga kraja, Moderato Cantabile, Ne daj se Ines, Kuća pored mora, Balada o prolaznosti, Vraćam se, Tvoje nježne godine, Amigo i mnoge druge.

Jedan od najnagrađivanijih

Osim što je pobjednik velikog broja festivala, Arsen je osvojio mnogo drugih nagrada za glazbu i književnost. Snažno je utjecao na razvoj i ostavio dubok trag u karijerama drugih glazbenika i umjetnika.

Nagrade koje je osvojio tijekom svog života su: Vjesnikova nagrada Slavenski, nagrada u San Remu za autorsku šansonu, Goranov vijenac, Kiklop, nagrada Vladimir Nazor i više Porina u različitim kategorijama, uključujući onaj za životno djelo.

Franjo Tuđman ga je 1995. odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

U spomen na Arsena u prostorima Šibenske narodne glazbe u ljeto 2016. otvorena je spomen vitrina s autorovim osobnim predmetima, a u suglasnosti s obitelji pokrenuta je inicijativa iza imenovanje jednog od brodova Jadrolinije po Arsenu Dediću.

Arsen Dedić preminuo je 2015. godine u Zagrebu. Ocijenjen je “najkompletnijim i najvažnijim kantautorom u povijesti hrvatske popularne glazbe čiju pjesničku profinjenost na glazbenoj sceni nije dosegao nitko.”

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [27.7.] na ovom linku.

[28.7.] Rođen “najkompletniji i najvažniji” kantautor u povijesti hrvatske glazbe, veliki Arsen Dedić
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap