[27.7.] Rođen autor Rječnika stranih riječi, jezikoslovac i kroatist Bratoljub Klaić

Josip Mihaljević
27. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1909. godine u Bizovcu kraj Valpova rođen je poznati hrvatski jezikoslovac Bratoljub Klaić. U kroatistici i u hrvatskoj kultiri ostavio je trajan pisani i usmeni trag kao vrstan leksikograf, a najviše ćemo ga pamtiti po legendarnom Rječniku stranih riječi.

bratoljub klaić

Foto: Bratoljub Klaić | Youtube screenshot

Njegova obitelj, izvorno njemačkog porijekla, doselila se u Slavoniju sredinom 19. stoljeća. Tada im je prezime glasilo Klotz, a Klaićev otac ga je prvi dao kroatizirati u Klaić.

Rođen kao Adolf Klaić, nakon samo nekoliko godina u Slavoniji seli se u Zagreb. Završio je klasičnu gimnaziju, a potom na Filozofskom fakultetu diplomira povijest južnoslavenskih jezika i književnosti te češki  njemački jezik. Stručno se usavršavao u Poljskoj i Češkoj, a doktorirajo je 1941. godine s disertacijom Bizovačko narječje. Nikada nije zaboravio Bizovac, a često se znao potpisivati pseudononimom Bizovičić. Slaveni i južnoslavenski jezici su mu bili velika strast, a ime Adolf je promijenio u Bratoljub.

Posebno je poznat po Rječniku stranih riječi, koji je od 1951. do 2007. godine izašao u više izdanja. Prevodio je s klasičnih jezika, objavljivaju je znanstvene radove o hrvatskom jeziku te je priredio rječnike i tumače za djela više od 150 autora. Bio je bliski suradnik Branka Gavelle, a neko vrijeme se bavio i novinarstvom. Prvi je saznao i objavio vijest o smrti Stjepana Radića.

Kao profesor, predavao je u Vukovaru, Prijedoru, Osijeku i Zagrebu, a od ’50. do ‘.80 bio je profesor hrvatskog jezika na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti.

Preminuo je 1983. godine u Zagrebu.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [26.7.] na ovom linku.

[27.7.] Rođen autor Rječnika stranih riječi, jezikoslovac i kroatist Bratoljub Klaić
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap