[28.6.] Gavrilo Princip ubio princa Franju Ferdinanda u Sarajevu: Uvod u Prvi svjetski rat

Josip Mihaljević
28. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

 Dok se prijestolonasljednik Franjo Ferdinand vozio u automobilu ulicama Sarajeva, dogodio se jedan od najpoznatijih trenutaka u 20. stoljeću. Pripadnik tajne organizacije “Mlada Bosna”, Gavrilo Princip, na današnji dan je ispalio hitac kojim je pokrenut Prvi svjetski rat.

gavrilo princip

Foto: najpoznatija fotografija Gavrila Principa | Youtube screenshot

Svaki školarac do kraja osnovne škole zapamti ime Gavrila Principa. Gavrilo je bio član tajne organizacije “Mlada Bosna” koja je djelovala u okvirima onoga što danas nazivamo terorizam. Imali su jedan jedini cilj – zbaciti austrogurasku vlast u Bosni i Hercegovini.

Idealnu priliku za taj događaj pružio im je princ Franjo Ferdinand, koji je odlučio posjetiti Sarajevo na današnji dan 1914. godine. Bosna i Hercegovina je tada bila pod kontrolom Austrougarske monarhije, a Srbi su dolaskom Petra I. Karađorđevića na vlast htjeli pripojiti teritorij BiH svojim granicama.

Atentatora je na današnji dan bilo više, njih čak sedam. Jedan od njih je bacio bombu na Ferdinandov automobil, ali ju je Franjo odgurnio s krova tako da je ona pala na sljedeći automobil u koloni. U kaosu koji je nastao, igrom slučaja, automobil u kojem se vozio princ Franjo Ferdinand prolazio je tik do još jednog atentatora – Gavrila Principa.

Potegao je revolver, prvim hicem ubio je Ferdinanda, a drugim njegovu ženu Sofiju.

Austrija je već dugi niz godina bila iznervirana ponašanjem Srbije i ovo je poslužilo kao idealan povod za rat kojeg si nije imala luksuza priuštiti. Uslijedila je istraga koja je povezala atentatore sa srpskom vladom te je Austrija od Srbije zatražila dosta ozbiljne zahtjeve. Srbija je prvotno prihvatila svoju krivicu, ali onda se umiješala Rusija koja je Srbiji dala podršku. S podrškom velike Rusije, Srbi su odbacili sve zahtjeve iz Beča. Nakon diplomatskih prepucavanja, otprilike mjesec dana nakon ubojstva Franje Ferdinanda u Europio je izbio Prvi svjetski rat, nakon što je Austrougarska objavila rat Srbiji.

O ovom događaju napisano je bezbroj knjiga, što povijesnih, što propagandnih. Ljudi vole pojednostavljivati komplicirane stvari. Nikad jedan 19-godišnjak nije napravio toliko problema kao Gavrilo. I dok ga jedni slave i smatraju borcem za pravdu, drugi ga zovu teroristom i krivcem za rat. Ali pravi krivac je tadašnji svjetski poredak, odnosno imperijalizam velikih nad malima.

https://www.youtube.com/watch?v=cbjHGww1BTU

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [27.6.] na ovom linku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap