[27.6.] Tenk JNA pregazio crvenog fiću u Osijeku, pogledajte kako to mjesto danas izgleda

Josip Mihaljević
27. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na samom početku Domovinskog rata dogodio se jedan od ikonskih trenutaka. Radi se o snimci tenka JNA kako nemilosrdno gazi jednog crvenog fiću u Osijeku. Snimka je već sljedeći dan obišla čitav svijet i najavila krvava zbivanja koja će se na ovim prostorima dogoditi u sljedećih nekoliko godina.

crveni fićo

Foto: Tenk gazi Fiću | Youtube screenshot

Dva dana nakon što je Hrvatska proglasila nezavisnost 25. lipnja 1991., snage JNA odlučile su demonstririrati svoju moć dva dana kasnije na ulicama Osijeka.

Jedna od najpoznatijih žrtava tog dana bio je crveni fićo hrvatskog branitelja Branka Brekšića. Pripadnici JNA tog su dana pucali po koloni osobnih vozila i po autobusima, a ranjeno je preko 20 civila. A onda su na ulicama počela divljati četiri tenka.

Branko Breškić točio je gorivo u svog fiću, kada je vidio tenk koji prolazi kroz ulicu. Ušao je u fiću, parkirao ga ravno na raskrižju, izašao iz auta i mirno odšetao. Tenk je sa svojih 40 tona nasrnuo ravno na fiću, gurao ga nekoliko metara da bi ga smrskao o jedan autobus.

Crveni fićo postao je simbol otpora, a nakon rata na ovom raskrižju osvanula je jedna od najsimpatičnijih umjetničkih instalacija. Na spomen ploči instalacije piše sljedeće:

“Na ovom raskrižju

27. lipnja 1991. godine

Tenk velikosrpskog agresora pregazio je crvenog fiću, kojeg je prkosno pred njih postavio sugrađanin Branko Breškić. U znak sjećanja na otpor, inat i pobjedu u nametnutom ratu, ovu umjetničku instalaciju postavljaju građani nepokorenog grada Osijeka.”

 

crveni fićo

Foto: Sada je Fićo taj koji gazi | Youtube screenshot

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [26.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap