Bandićevom smrću umrla čitava jedna politika, ali i norma “o mrtvima sve najbolje”

Jasmina Grgurić Zanze
28. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Vijest da je umro zagrebački gradonačelnik Milan Bandić šokirala je javnost. Podvojene reakcije ne prestaju pristizati ne samo iz hrvatskog političkog i društvenog života, nego i ostalih zemalja. Kako i ne bi kada je na čelu glavnog grada bio puna dva desetljeća, a njime upravljao kontroverznom politikom ispunjenom aferama. Unatoč tomu, građani su mu povjerili čak šest mandata. Možda bi i sedmi, njegovi politički protivnici pošteno bi se morali namučiti da ga maknu. No, sada se automatski mijenja čitav jedan način vladanja.

bandić

Foto: Milan Bandić | Youtube screenshot

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preminuo je noćas u 66. godini života od srčanog udara u bolnici Sveti Duh. Pozlilo mu je u subotu navečer, hitna ga je prevezla u bolnicu, a liječnici su ga bezuspješno pokušali reanimirati i spasiti mu život.

“Živio je za svoj grad, za  Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru” – objavili su iz Grada Zagreba.

Biračko tijelo stvarao zapošljavanjima i projektima

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 2000. upisao poslijediplomski studij na tom fakultetu.

Bandić poručuje umirovljenicima: "Izdržat ćemo zajedno, biti strpljivi i odgovorni..."

Od 1980. do 1983. radio je u tvornici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Općini Pešćenica.  Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31. svibnja te godine na sjednici Skupštine izabran je za gradonačelnika. Na tu dužnost stupio je 2. lipnja 2000. godine, od kada je do smrti gotovo neprekidno bio na toj funkciji.

Obilježile su ga brojne afere, ima nekoliko optužnica za koruptivne radnje, a gradom je upravljao tako što je stvarao biračko tijelo kroz široku mrežu zapošljavanja, stavljajući naglasak na kontroverzne komunalne projekte kojima je prikazivao da “dela”.

Bi li ili ne bi osvojio sedmi mandat na nadolazećim lokalnim izborima, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi zbog mreže koju je gradio dva desetljeća, unatoč sve negativnijem imidžu u javnosti. Neki su njegov odlazak danas usporedili s odlaskom Franje Tuđmana koji je umro dok je bio predsjednik, a nakon čega je nastao najveći zaokret u upravljanju Hrvatskom.

“Bandićev način upravljanja danas odlazi u povijest”

Reakcije na Bandićevu smrt srušile su normu “o mrtvima sve najbolje” jer je otišao opterećen aferama o kojima je nemoguće šutjeti. Oglasio se i Tomislav Tomašević.

“Izražavam sućut obitelji Bandića. Općepoznato je da sam njegov dugogodišnji politički protivnik i žao mi je što se nećemo sučeliti na lokalnim izborima. Izbjegao bih pitanja o liku i djelu Milana Bandića, jer smatram da je neprimjereno o tome govoriti. Problemi su veliki, ali danas ne bih o tome, rekao je za N1 njegov kritičar i politički protukandidat Tomašević.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je kako iza Bandića ostaju kontroverze, afere i brojni problemi.

“Nisam ovo očekivao. Što god misli o njemu, Milan Bandić je bio čovjek ogromne energije i iznenadila me je vijest o njegovoj smrti. To nikome ne želiš. S druge strane, govorimo o čovjeku koji je ostavio velik trag na zagrebačkoj i hrvatskoj političkoj sceni. Naravno da je u njegovom radu bilo dobroga, ali ostaju i brojne kontroverze, afere i brojni problemi koji će morati rješavati godinama” –  kazao je Grbin.

Bandić je iz SDP-a isključen 2009. godine kada se kandidirao na predsjedničkim izborima kao nezavisni kandidat, na kojima je u drugom krugu izgubio od SDP-ovog Ive Josipovića. Predsjednik zagrebačkog SDP-a bio je od 1997. godine.

“Dužnost gradonačelnika, koju je s prekidima obnašao od 2000. godine, bila je obilježena brojnim kontroverzama, aferama, skandalima i sudskim procesima. Pamtit ćemo ga kao političara s neospornim talentom za populizam, koji je otišao preuranjeno kao ‘doživotni gradonačelnik’, ne dočekavši svoj politički kraj koji je trebao uslijediti u svibnju.

Bandićev način upravljanja Zagrebom danas odlazi u povijest” – priopćio je danas SDP.

Desnica se od zagrebačkog gradonačelnika oprostila u puno drugačijem tonu.

“Gradonačelnika Bandića kao čovjeka i političara karakterizirala je neiscrpna radna energija i entuzijazam koji su obilježili njegov život i politički angažman. Ostat će zapamćen po svojim nastojanjima da čini dobro za Zagrepčanke i Zagrepčane, ali i brojne druge hrvatske krajeve” – rekao je, među ostalim, Andrej Plenković.

Na Bandićevu smrt reagirao je objavom na društvenim mrežama i najveći njegov kritičar, Dario Juričan.

Smrt Bandića postala je glavna vijest u susjednim zemljama, ali i šire.

 

Copy link
Powered by Social Snap