[27.9.] Jedan je volio piti, drugi ratovati, a treći trošiti novce: Tko je među 7 najzanimljivijih papa u povijesti?

Josip Mihaljević
27. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan preminuo je papa Urban VII, i to 13 dana nakon što je izabran za papu. To je definitivno najkraći mandat koji je ijedan papa imao čast služiti. Skupili smo nekoliko zanimljivih stvari o papama iz prošlosti, neke su potpuno sulude.

papa

Foto: Trg sv. Petra u Vatikanu | Pixabay

Iako je papa Urban VII. vladao samo trinaest dana, ostat će zapamćen kao vjerojatno prva osoba u povijesti koja je zabranila pušenje na javnim prostorima. Točnije, smetalo mu je pušenje u crkvi i oko crkve za vrijeme mise, a u svom kratkom mandatu je tome odmah stao na rep.

U čitavoj prošlosti kršćanstva bilo je sveukupno 226 različitih papa. Čak dva od njih su rođeni na hrvatskom tlu, radi se o papi Ivanu IV (vladao u sedmom stoljeću) i papi Sikstu V. (vladao u 16. stoljeću).

Kao poglavari jedne od najvećih religija na svijetu, njihovi uspjesi i neuspjesi su detaljno dokumentirani. Iskopali smo 10 najzanimljivijih događaja iz Vatikana iz prošlosti:

1. Sveti Petar

Petar je kao jedan od 12 Isusovih apostola bio prvi, doduše neslužbeni, poglavar Katoličke crkve.

Njegovo pravo ime bilo je Simon, a nakon Isusove smrti širio je religiju kršćanstva na današnjem azijskom dijelu Turske. Nakon toga se vratio u Rim gdje je 25 godina činio istu stvar za vrijeme progona kršćana. Tada je na rimskom tronu bio jedan od luđih rimskih careva, Neron, koji je uhvatio Petra i dao ga raspeti na križu.

Prema legendi, Petar je zamolio da ga razapnu naopačke jer se smatrao nedovoljno vrijednim da umre na isti način na koji je umro Isus.

2. Papa Stjepan VI. (9. stoljeće)

Papa Stjepan VI. toliko je mrzio svog prethodnika (Papa Formosus) da ga ni njegova smrt nije mogla zadovoljiti.

Ubrzo nakon što je postao papa, naredio je da se iskopa tijelo prošloga pape i organizirao je suđenje devet mjeseci nakon što je Formosus umro. Iskopali su mu tijelo, obukli ga u papinsku odoru i postavili ga na stolicu kako bi mu sudili. Na suđenju (u kojem nije bilo obrane) proglasili su sve njegove odluke ništavnima, a za kaznu su mu odrezali tri prsta (ista tri prsta s kojima papa daje blagoslov). Nakon suđenja su ga obukli u odjeću običnih ljudi, vukli ga konjima kroz ulicu i bacili ga u rijeku Tiber.

3. Benedikt IX. – trostruki papa (11. stoljeće)

Papa Benedikt IX. ući će u povijest kao jedini papa koji je tu funkciju obnašao tri puta. Izabran je kao 20-godišnji dječak i logično, stvari su ubrzo krenule po krivu.

Brzo je razvio reputaciju moralno nezrelog vladara koji je više razmišljao o proslavama nego o svojoj dužnosti. Vijeće kardinala ga je dva puta prognalo iz Vatikana, ali se on uporno vraćao. Sve do jednom kada mu posao nije dosadio i kada je doslovce prodao svoju titulu i otišao u mirovinu.

4. Leo X. (16. stoljeće)

Leo X. je papa koji je volio dvije stvari: novac i umjetnost.

Izgradio je Vatikansku knjižnicu, ubrzao izgradnju Bazilike sv. Petra i općenito – trošio je novac na umjetnost. Htio je da Rim ponovno postane centar kulture u Europi.

U samo dvije godine je u potpunosti ispraznio vatikansku blagajnu, što ga je natjeralo da počne prodavati stvari iz Vatikanske palače – skupocjeni pribor za jelo, namještaj, dragulje, skulpture apostola.

Kako bi nadomjestio sav potrošeni novac, uveo je plaćanje ispovijedi za obične vjernike, što će kasnije Martina Luthera natjerati na veliki pokret reformiranja Crkve.

5. Urban VI. (14. stoljeće)

Papa Urban VI. sa svojim nadimkom “Ludi Papa” imao je neobične taktike u obračunu s neprijateljima.

Jednom prilikom, kada je njegova kuća bila pod opsadom u Pompejima, papa se naginjao kroz prozor i izrekom izbacivao jednog po jednog vojnika iz Crkve. Napad je preživio, ali je kasnije postao poznat po alkoholizmu.

Nažalost, papa Urban VI. nije bio jedan od “veselih pijanaca”: jednom prilikom je naručio mučenje i ubojstvo pet njegovih kardinala koji su kritizirali njegovo ponašanje, a dok su ih mučili on im je vikao da se ponašaju kao “slabe i stare žene”.

Crkva ga nije više mogla tolerirati pa su ga otrovali kada ga više nisu mogli trpiti.

6. Leo XIII. (19. stoljeće)

Papa Leo XIII. bio je poznatiji kao “papa svih radnika”. U sve većem i industrijaliziranom svijetu, podigao je temelje jednakosti među ljudima u kršćanstvu na još veću razinu.

Pisao je o modernoj ekonomiji i o industrijalizaciji, a u fokusu je uvijek bio običan čovjek – radnik i vjernik.

Pape koji su došle nakon njega često posvećuju njemu svoje pripovjedi, pogotovo na godišnjice kada je Leo izdavao svoje enciklike.

7. Papa Julije II. (15. stoljeće)

“Papa Ratnik” bio je njegov nadimak i to s dobrim razlogom. Ovaj papa je u svojih devet godina morao pokazati vojnu snagu Vatikana, budući da su u tom periodu Francuzi napadali dijelove Italije, uključujući i papinsku državu. S druge strane, ratovao je i protiv Venecije koja se također htjela širiti na njihov teritorij.

Ovaj papa je ratovao zajedno s vojnicima – nosio je oklop i bio je na prvim linijama kod većine vojnih intervencija.

Kao pravi renesansni čovjek, imao je ukusa za umjetnost: upravo je on povjerio Michelangelu dekoraciju Sikstinske kapelice.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [26.9.] na ovom linku.

[27.9.] Jedan je volio piti, drugi ratovati, a treći trošiti novce: Tko je među 7 najzanimljivijih papa u povijesti?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap