Hrvatska nogometna reprezentacija na blagoslovu kod Pape: Donijeli mu poklone, a dobili pohvalu od Svetog Oca

Ana Kanazir
5. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Sveti Otac papa Franjo održao je privatnu audijenciju za Vatrene i delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza u dvorani Pavla VI u Vatikanu. Ovom je prigodom predsjednik HNS-a, Marijan Kustić darovao Papi uokvireni dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem jedan i imenom Franjo na leđima, a za poklon je dobio i repliku lopte s kojom se počeo igrati nogomet u Hrvatskoj. Papa je imao i simboličnu poruku za igrače pa im je poručio da na ovom prvenstvu budu prvi ili drugi.

Hrvatska nogometna reprezentacija u Vatikanu

Hrvatska nogometna reprezentacija u Vatikanu | Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometaši, kao i delegacija HNS-a posjetili su Papu u Vatikanu, a kao znak zahvalnosti za blagoslov donijeli su mu i darove. S druge strane, Papa je održao pozdravni govor, blagoslovio ih, a na kraju su se i zajedno pomolili. Preostaje vidjeti hoće li reprezentaciji ovaj posjet donijeti i sreću na Europskom prvenstvu.

Vatreni donijeli Papi poklone

papa franjo
Papa Franjo poručio: 'Starije osobe ne smijemo ostaviti same, trebaju živjeti u obitelji'

Vatreni su prošle godine u lipnju, prije nastupa na završnici Lige nacija u Nizozemskoj, trebali prvi puta otići na blagoslov kod Pape, ali je tada Papa završio na operaciji bruha pa je i posjet otkazan, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, ove godine su nogometaši i cijela delegacija Hrvatskog nogometnog saveza bili veće sreće pa su dobili privatnu audijenciju od Svetog Oca u Vatikanu.

Papa Franjo se prije audijencije delegaciji obratio prigodnim pozdravnim govorom u kojem je pohvalio Vatrene jer igraju kao momčad, a ne kao individue. Kako bi se zahvalili Papi na blagoslovu, predsjednik HNS-a mu je darovao uokvireni dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem jedan i imenom Franjo na leđima, a dobio je i repliku prve lopte s kojom se počeo igrati nogomet u Hrvatskoj.

– Ne zaboravite nikad da se navijači, a osobito mladi, ugledaju u vas: Vaša uloga prelazi sportsko okruženje i postaje model ostvarenog života i uspjeha. Za vas je, zato, važno njegovati duhovne i ljudske vrline kako biste mogli biti uzoran primjer, rekao je Papa.

‘Vjera je važna u životima naših igrača’

– Velika nam je čast što smo imali prigodu susresti se sa Svetim Ocem i hvala mu na blagoslovu i lijepim riječima koje nam je uputio. Ponosni smo što kroz nogomet imamo privilegiju predstavljati hrvatski narod. Vjerujem da je svijet upravo kroz našu nogometnu reprezentaciju upoznao Hrvate kao talentiranu, strastvenu i hrabru naciju kojoj su vjera u Boga te ljubav prema obitelji i domovini najvažnije vrijednosti. Slike naših igrača kako slave svoju vjeru u Boga u najvećim trenutcima hrvatskog nogometa obišle su svijet i pokazale koliko je vjera važna u životima naših igrača. Zbog toga nam je svima ovaj susret bio od neprocjenjive vrijednosti, rekao je prvi čovjek krovne organizacije hrvatskog nogometa.

Za kraj im je Papa u neformalnom obraćanju rekao da ovaj put budu prvi ili drugi na Europskom prvenstvu. Osim audijencije, Vatreni su uživali u obilasku kroz Baziliku Svetog Petra, a izgovorili su i zajedničku molitvu pred oltarom Svetom Ivanu Pavlu II. Osim toga, Papa je nedavno poručio da napuštanje starijih osoba nije slučajno, nego plod političkih, ekonomskih, društvenih i osobnih odluka. Pozvao je da umjesto egocentričnog stava pokažemo otvoreno srce koje će ostati uz naše stare, o čemu smo pisali i u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap