[26.9.] Ovaj simpatični djed s fotografije je 1983. samostalno spriječio nastanak nuklearnog rata

Josip Mihaljević
26. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Bivši sovjetski poručnik Stanislav Petrov je neopjevani junak našeg doba. Na današnji dan 1983. godine odbio je djelovati po protokolu koji bi najrealnije završio nuklearnim ratom između SSSR-a i NATO-a. Ovo je njegova priča.

stanislav petrov

Foto: Stanislav Petrov | Youtube screenshot

Stanislav Petrov je sovjetski pukovnik kojeg mediji opisuju kao “čovjeka koji je samostalno spriječio nastanak nuklearnog rata”.

Davne 1983. godine radio je kao pukovnik u sovjetskom uredu za zračnu obranu. Konkretno, radio je u operativnom centru koji je uključivao  nadzor mogućeg nuklearnog napada.

Iznenada, sustav je izbacio obavijest kako je u smjeru SSSR-a ispaljena raketa iz SAD-a. A potom se pojavila obavijest da je SAD ispalio još pet raketa prema njima.

Sustav do tog dana nije napravio nijednu pogrešku, a Petrov nije vjerovao onome što vidi. Odbio je javiti nadređenima što se događa i umjesto toga je pokrenio dijagnostiku njihovih sustava. Ispostavilo se da se radi o grešci.

Protokol u SSSR-u tada je bio strog, a Petrov je morao nadređenima javiti što je uočio. Oni bi, bez sumnje, poslali jaki protuodgovor i ispalili bi vlastite rakete prema Amerikancima. Amerikanci bi svojim sustavom uočili rakete od SSSR-a, a cijela situacija bi mogla eskalirati do nuklearnog rata, budući da su obje zemlje posjedovale nuklearno naoružanje.

Petrova su nadređeni detaljno ispitali zašto incident nije prijavio, ali su mu u konačnici priznali da je učinio pravu stvar. Bio je to skroman čovjek, koji je rekao kako za svoje djelo “ne zaslužuje niti kaznu, niti nagradu”.

Incident je dugo godina bio skrivan od javnosti, a objavljen je 1990. godine, kada je jedan sovjetski časnik objavio svoje memoare.

Stanislav Petrov je preminuo 2017.  godine u dobi od 77. godina.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [25.9.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap