[25.7.] Otkriveno brdo na Marsu koje neodoljivo podsjeća na ljudsko lice

Josip Mihaljević
25. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Cydonia je regija na Marsu koja je privukla znanstveni, ali i popularni interes šire javnosti. Na današnji dan 1976. objavljena je fotografija malenog dijela regije Cydonia na kojem se vidi nekoliko brda. Jedno od njih, promjera oko 2 kilometra podsjeća na ljudsko lice. Pseudoznanstvenici su odmah Lice na Marsu shvatili kao dokaz postojanja marsovske civilizacije, no ozbiljni znanstvenici su odbacili takvu teoriju…

lice na marsu

Foto: Youtube screenshot

Na današnji dan 1976. godine, američka sonda Viking 1 snimila je sada već slavnu fotografiju jednog brda na Marsu koje će dobiti ime Lice na Marsu. Brdo je širine oko 2 kilometra, a iz zraka neodoljivo podsjeća na lice humanoida. Nalazi se na sjevernoj regiji Marsa koju astronomi zovu Cydonia.

Glavni znanstvenik projekta odmah je odbacio teoriju o tome da je ovo dokaz marsovske civilizacije, uporno ponavljajući tezu kako je ovo igra svjetla i sjene. Javnost je ovo shvatila kao pokušaj zataškavanja i odmah su krenule razne teorije zavjere kako su ovo lice sagradila nepoznata inteligentna bića.

I tko bi ih krivio, na ovoj fotografiji dojam je da se uistinu radi o naličju ljudskoga lica. Sve dok nisu fotografiju napravili drugi  i treći put, s daleko naprednijim lećama koje su detaljnije uhvatile ovo isto brdo.

Čak je i Carl Sagan, najveći populizator znanost u 20. stoljeću odbacio tezu da se radi o svemircima i upozorio ljude da se ne daju zavarati iluzijama.

Primjerice, ovako izgleda isto područje kada se snimi daleko boljom kamerom:

Foto: Čini se da je ipak riječ o običnom marsovskom brdu | Youtube screenshot

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [24.7.] na ovom linku.

 

[25.7.] Otkriveno brdo na Marsu koje neodoljivo podsjeća na ljudsko lice
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap