[26.3.] Jack Kevorkian, najpoznatiji zagovornik prava na eutanaziju, proglašen krivim za ubojstvo

Josip Mihaljević
26. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Jack Kevorkian, poznat kao Doktor Smrt, na današnji dan 1999. proglašen je krivim za ubojstvo drugog stupnja, odnosno za eutanaziju više od 100 pacijenata. Jedan je od najkontroverznijih znanstvenika s kraja 20. stoljeća zbog svojeg stava o eutanaziji. Kevorkian je vjerojatno najpoznatiji svjetski borac za prava smrtno bolesnih pacijenata na eutanaziju.

jack kevorkian

Foto: Jack Kevorkian | Youtube screenshot

Riječ eutanazija potječe iz grčkog jezika, a u prijevodu znači “dobra smrt”. U praksi, eutanazija označava svjesno prekidanje života smrtno bolesnim pacijentima kako ne bi bilo patnje i boli. Ovo filozofsko pitanje ima dvije struje razmišljanja, jedna tvrdi kako je eutanazija zločin i ubojstvo, a druga kako je ovo etički čin milosti.

Izvršio medicinski potpomognutu eutanaziju kod 130 pacijenata

elton john
[25.3.] Rođen Elton John, britanski pop rock glazbenik

Kevorkian je rođen 1928. godine u Michiganu gdje je i postao liječnik. Tijekom svoje karijere postepeno je razvijao kontroverzne ideje. Prva takva datira još iz 1959. kada je predložio da bi se osuđenici na smrt dobrovoljno mogli prijaviti za medicinske eksperimente pod anestezijom.

U 80-im godinama prošloga stoljeća počinje se zanimati za eutanaziju. Napisao je nekoliko znanstvenih članaka o etičnosti eutanazije za njemački znanstveni časopis Medicine and Law. U njima je slavodobitno zaključio kako “umiranje nije zločin”.

Prvu eutanaziju napravio je 1990. godine, a u sljedećih 9 godina eutanazirao je 130 ljudi. U periodu između ’94. i ’97. suđeno mu je čak četiri puta, ali država Michigan nije imala adekvatne zakone što se tiče eutanazije pa nije bio osuđen – no oduzeta mu je dozvola za bavljenje medicinom.

Krajem 1998. dopustio je američkoj TV kući CBS emitiranje jedne njegove videokazete u kojoj je, na zahtjev obitelji, eutanazirao pacijenta Thomasa Youka koji je bio u posljednjoj fazi opake Lou Gherigove bolesti. Youkova obitelj je ovaj čin opisala “humanim”, nikako ubojstvom. Država Michigan optužila je Kevorkiana za ubojstvo budući da mu je dozvola za bavljenje medicinom oduzeta u prijašnjim suđenjima.

Kevorkian se na suđenju branio bez pomoći odvjetnika te je priznao da je eutanazirao mnoge teško bolesne ljude. To je zasigurno i požalio, jer je dobio kaznu od 10-25 godina u zatvoru. Odslužio je samo osam godina nakon kojih je pušten na slobodu zbog narušenog zdravstvenog stanja. Umro je 2011. godine od posljedica raka jetre.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [25.3.] na linku ovdje.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap