[25.3.] Rođen Elton John, britanski pop rock glazbenik

Josip Mihaljević
25. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Britanski pijanist, skladatelj, tekstopisac, pjevač, glumac i glazbeni producent Elton John rođen je na današnji dan 1947. godine u Londonu. Njegovi albumi su prodani u više od 300.000.000 primjeraka što ga čini jednim od najuspješnijih glazbenika u povijesti. Njegova pedesetogodišnja karijera i dalje traje, a trenutačno izvodi posljednju turneju nakon koje, kako je najavio, slijedi mirovina.

elton john

Foto: Elton John | Youtube screenshot

Elton John odrastao je u Londonskom naselju Pinner, a klavir je naučio svirati još kao mladi dječak. Na samom početku karijere sreo je Bernieja Taupina s kojim će surađivati cijelu karijeru. Elton je uglavnom bio zadužen za glazbu, a Taupin za tekstove pjesama. Dvije godine pisali su glazbu za druge izvođače, sve do 1969. kada izlazi Eltonov debitatnski album Empty Sky.

Uslijedila su desetljeća dominacije na top ljestvicama, Elton je autor preko 50 pjesama koje su tijekom njegove karijere bile u top 40 najizvođenijih pjesama u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

Elton je također napravio impresivnu karijeru u glazbenom kazalištu gdje je pisao glazbu za mjuzikle, ali i filmove (Kralj lavova, Aida). Surađivao je s najpopularnijim glazbenicima 20. stoljeća poput Erica Claptona, Stevieja Wondera, Johna Lennona i Georgea Michaela. Glazbeni časopis Billboard ga svrštava na treće mjesto najuspješnijih glazbenika u povijesti – tik iza Beatlesa i Madonne.

Elton se od osamdesetih godina uključio u borbu protiv AIDS-a. Utemeljitelj je Elton John AIDS fundacije koja je za istraživanje ove boleste do sada prikupila preko 200 milijuna dolara.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [24.3.] na linku ovdje.

elton john
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap