[25.9.] Kakve veze imaju budistički redovnik, pištolj i prva premijerka jedne vlade u svijetu?

Josip Mihaljević
25. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1959. godine u Šri Lanci je nastao popriličan kaos, a glavni krivac bio je jedan budistički redovnik. Počinio je atentat na njihovog premijera, a osiguranje ga uopće nije pregledalo jer budistički redovnici nisu baš poznati po nasilju.

budist

Foto: Pixabay

Na današnji dan 1959. godine budistički svećenik Talduwe ubio je premijera Šri Lanke Bandaranaikea.

Premijer je s velikim brojem glasova tri godine ranije osvojio vlast, a na danšnji dan nalazio se na redovitom razgovoru s građanima. Zaštitari nisu imali pretjeranu potrebu pretraživati budističkog redovnika koje je čekao na svoj red na razgovor i to će ih skupo koštati.

Nakon što su premijer i Talduwe razmijenili par riječi, Talduwe je izvukao revolver i tri puta pucao u premijera, iz do danas nepoznatih razloga.

Premijer Šri Lanke preminuo je sljedećeg dana, a ubojica je osuđen na smrtnu kaznu.

Politički, zemlja je bila pod kaosom, a vlast je osvojila premijerova žena Sirimavo, s novosastavljenom kriznom koalcijom. Tim činom je postala prva žena premijerka jedne suverene države u modernoj povijesti.

Budistički redovnik je tri godine proveo u zatvoru, a zadnju godinu se preobratio na kršćanstvo kako bi se pokajao za grijeh ubojstva.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [24.9.] na ovom linku.

[25.9.] Kakve veze imaju budistički redovnik, pištolj i prva premijerka jedne vlade u svijetu?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap