[24.9.] Vice Vukov: Glazbena ikona šezdesetih i ozbiljni političar devedesetih

Josip Mihaljević
24. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2008. godine preminuo je hrvatski estradni umjetnik, publicist i političar Vice Vukov. Šezdesete su definitivno bile njegove godine, kada je bio jedan od najnagrađivanijih domaćih pjevača. Zbog političkog progona i emigracije, glazbena karijera mu je praktički ugašena. Vratio se krajem 80-ih i ostvario zapaženu političku karijeru.

vice vukov

Foto: Vice Vukov u Splitu 1990. | Youtube screenshot

Vice Vukov potječe s otoka Zlarina kraj Šibenika. Glazbom se bavi od srednjoškolskih dana, ali pokazuje i talent za naći se u nevolji. Izbačin je iz Šibenske gimnazije i Saveza omladine budući da je rusku Oktobarsku revoluciju nazvao “pobunom”.

Ipak, u Zagrebu je 1995. upisao Filozofski fakultet na kojem je studirao filozofiju i talijanski jezik. Festivalsku karijeru je otvorio 1959. godine, kada je osvojio prvo mjesto na cijenjenom Opatijskom festivalu izvedbom pjesme “Mirno teku rijeke”. Njegov nastup je odjeknuo Jugoslavijom i odjednom su svi znali tko je nepoznati Vice Vukov.

Zlatne šezdesete i politički progon

Onda su uslijedile šezdesete, njegov period. Osvaja “Zlatni vijenac” tjednika Studio kao najpopularnije lice TV ekrana u Jugoslaviji (’86.,’70.,’71.), te preko 20 individualnih nagrada na festivalima u Splitu, Krapini i Zagrebu. Dva puta je predstavljao Jugoslaviju na Euroviziji, s pjesmama Brodovi (1963.) i Čežnja (1965.).

Krajem desetljeća zbog domoljubnih izjava postaje sumnjiv i država se počinje obračunavati s njim preko medija. Optužuju ga za nacionalizam i šovinizam, a 1970. godine mu skidaju sve pjesme s radija i zabranjuje mu se nastup na televiziji. Bio je jedan od simbola Hrvatskog proljeća, ali zbog političkog pritiska napušta zemlju i odlazi u Pariz.

U Parizu je diplomirao na Institutu za visoke međunarodne studije i vraća se u Zagreb 1976., kada se histerija oko Vice Vukova smirila. Javno nastupati i dalje nije smio, a glazbena karijera mu je bila okončana – nitko ga nije htio zvati na festivale jer su se bojali da će im ikakve veze s Vukovom nauditi.

Posljednji album izlazi 1989. godine, ali njegovo ime je bilo cenzurirano na albumu. Tijekom 1990-ih održao je 14 uzastopnih koncerata u rasprodanoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a početkom devedesetih se intenzivno aktivira politički.

Politička karijera

U ratnim godinama bio je blizak suradnik Franje Tuđmana, ali zbog drugačijih političkih stavova prelazi u HNS. Nakon što su Hrvatski nezavisni demokrati pristupili HNS-u, Vice se nakratko povlači iz politike i izdaje knjigu “Pogled iza ogledala”.

Kao nezavisni zastupnik na SDP-ovoj listi imenovan je za veleposlanika RH u Švicarskoj, a na izborima 2003. ulazi u Hrvatski sabor.

Tragičan trenutak dogodio se 17. studenog 2005. , kada se u saborskoj zgradi spotaknuo na stepenicama i teško se ozljedio. Hitno je operiran, ali bez pomoći – pao je u duboku komu. Dvije godine kasnije (2007.), liječnici su objavili kako povremeno dolazi svijesti i kako mu je zdravstveno stanje stabilno.

Na današnji dan 2008. godine, nakon 34 mjeseci borbe za život, preminuo je u bolnici u Zagrebu, u 72. godini života.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [23.9.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap