[24.7.] Povjesničar Hiram Bingham u Peruu pronašao sveti grad Inka – Machu Picchu

Josip Mihaljević
24. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1911. godine, američki povjesničar Hiram Bingham otrio je najbogatije arheološko nalazište iz perioda Inka – sveti grad Machu Picchu. Današnje mišljenje vodećih stručnjaka za arheologiju glasi kako Machu Picchu nije bio grad u klasičnom smislu, nego je služio kao carski, religiozni i ceremonijalni grad civilizacije Inka.

machu picchu

Foto: Pixabay

Machu Picchu u doslovnom prijevodu znači Sveti vrhovi.

O pravom “otkriću” ovog arheološkog nalazišta ne može biti priče, budući da je lokalno stanovništvo Perua itekako bilo svjesno postojanja ostataka na vrhu planine. No, Hiram Bingham, profesor povijesti s Yalea, proširio je riječ o ovom nalazištu na zapadnom svijetu i zaslužan je za svjetsku slavu Machu Picchua.

Sveti grad Inka smješten je 70-ak kilometara od glavnog grada njihove civilizacije – Cuzca. Vodeći povjesničari smatraju kako je Machu Picchu sagrađen u 15. stoljeću kao posjed cara Pachacutija.

Kada su Europljani otkrili Novi svijet i pohrlili u Amerike, stvar je krenula nizbrdo za domaće američko stanovništvo. Ogroman dio Inka poginuo je od velikih boginja, bolesti koju su Europljani donijeli sa sobom i na koju su već pomalo bili otporni. Ostatak stanovništva Inka izgubio je živote u njihovom građanskom ratu između dva njihova princa, sinova Huayne Capaca.

I tako je Machu Picchu pao u zaborav gdje je ostao gotovo 400 godina, budući da ga španjolski vladari nikada nisu otkrili ili mu pridavali previše pozornosti.

Današnji stručnjaci naglašavaju kako Machu Picchu nije bio običan, funkcionalan grad, budući da u njemu nisu pronašli nikakve karakteristike gradova: trgovine, vojne utvrde ili birokratskog sjedišta. Prevladava mišljenje kako je Machu Picchu građen kao carski posjed, religijsko utočište ili tajni ceremonijalni grad.

Danas je jedan od najposjećenijih turističkih atrakcija u Južnoj Americi.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [23.7.] na ovom linku.

[24.7.] Povjesničar Hiram Bingham u Peruu pronašao sveti grad Inka – Machu Picchu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap