[24.5.] Rođen neponovljivi Bob Dylan: Poslušajte njegovih top 5 hitova

Josip Mihaljević
24. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1941. godine rođen je utjecajni američki umjetnik Bob Dylan. U pet desetljeća dugoj karijeri bavio se slikanjem, pisanjem, ali većina ga se sjeća kao neponovljivog kantautora. Zbog njegovih pjesama u kojima se bavio društvenim temama, kolokvijalno je nazvan “glasom jedne generacije”.

bob dylan

Foto: Bob Dylan | Youtube screenshot

Bob Dylan je jedan od najpoznatijih glazbenika iz druge polovice 20. stoljeća. Ovaj neobični glazbenik promijenio je glazbenu industriju. Kada se on probijao na američkoj estradi, dominirale su jednostavne pop-pjesmice, prolazni hitovi i pjesme bez prave dubine. On je u svoje tekstove unio širok spektar političkih, društvenih i filozofskih tema zbog kojih će ga kasnije prozvati glasom generacije.

Prvi album izdao je 1962. godine, a do danas je prodao preko 100 milijuna ploča. Uz to, izdao je sedam knjiga s njegovim crtežima i slikama, koje su izložene u većini najpoznatijih svjetskih galerija. Trenutačno je na svjetskoj turneji koja je počela još u osamdesetim godinama prošloga stoljeća, zbog čega ju mnogi nazivaju The Never Ending Tour (neprestajuća turneja).

U nastavku možete poslušati njegovih pet najslušanijih hitova.

1. Like A Rolling Stone

Ovu pjesmu napisao je nakon što je odradio jednu napornu turneju u Engleskoj. Časopis Rolling Stone (haha) ju je svrstao na prvo mjesto od 500 najboljih pjesama svih vremena. Pjesmu su kasnije obrađivali i drugi popularni izvođači, poput Jimija Hendrixa i The Rolling Stonesa (haha). Dylan je originalni rukopis gdje je prvi puta zapisao riječi pjesme prodao za nevjerojatnih 2 milijuna dolara.

2. The Times They Are a-Changin’

Dylan je ovu pjesmu namjerno napisao kao himnu. Kao himnu za društvene promjene. Glazbeno, posegnuo je za utjecajima irskih i škotskih balada kako bi joj dao taj neki posebni štih. Iako je pjesmu napisao za jedno specifično razdoblje, ona je univerzalno važeća tako da slobodno možemo reći da je i danas relevantna, odnosno da je izdržala test vremena.

3. Blowin’ In The Wind

Iako će u povijest ući kao prosvjedna pjesma, ova pjesma sastoji se od niza retoričkih pitanja. Pitanja o dosta važnim stvarima poput mira, rata i slobode. Časopis Rolling Stone ju je svrstao na 14. mjesto od 500 najboljih pjesama svih vremena.

4. Mr. Tambourine Man

Ova pjesma je i danas zagonetka. Mnogi su ponudili svoju interpretaciju ove pjesme pridodajući joj religiozna značenja, odnosa umjetnika s publikom, ili čak putovanje izazvano psihoaktivnim supstancama koje su bile popularne u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošloga stoljeća. Ovo je jedna od najtraženijih pjesama na koncertima Boba Dylana.

5. Knockin’ On Heaven’s Door

Jedina pjesma s ove liste koja nije proizišla iz 60-ih godina prošloga stoljeća. Dylan ju je napisao kao popratnu pjesmu za jedan film, vjerojatno ni sam nije očekivao da je zapravo napisao ogroman hit. Kao i kod mnogih drugih Dylanovih pjesama, krasi ju jednostavnost koju je rijetko koji umjetnik u stanju zapakirati u nešto značajno. Pjesmu su dodatni proslavili Eric Clapton i Guns ‘n’ Roses sa svojim obradama koje su uslijedile u 70-ima i 80-ima.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [23.5.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap