[25.12.] Preminuo slavni američki pjevač i glumac Dean Martin

Vladimira Paleček
25. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Dean Martin bio je pjevač, glumac i zabavljač talijanskog podrijetla koji je, zahvaljujući holivudskim filmovima i pjesmama poput “Memories Are Made Of This”, “That’s Amore” i “Everybody Loves Somebody”, postao jedna od najvećih ikona popularne glazbe 1950-ih i 1960-ih godina prošlog stoljeća.

Dean Martin, Božićni album, foto: Flickr

Dean Martin rođen je 7. lipnja 1917. godine kao Dino Paul Crocetti, u mjestu Steubenville, na granici između američkih država Zapadne Virginije i Ohia. Roditelji su mu bili podrijetlom iz Italije, pa je do pete godine pričao samo talijanski. Zbog toga je njegov izgovor engleskog jezika bio pomalo “razvučen”. Tijekom svoje mladosti bavio se različitim poslovima.

U 15. godini postao je boksač s nadimakom “Kid Crochet”. Međutim, zbog neisplativosti ga je napustio. Bio je i pomoćnik oko ruleta, krupije, računovođa… Nakon toga, počeo je pjevati u lokalnim grupama pod pseudonimom Dino Martini, po tada čuvenom tenoru Metropolitan opere Ninu Martiniju. Tu mu je glas bio primijećen, pa je dobio i pravi angažman. Od 1946. do 1957. snima filmove s Jerryjem Lewisom te obojica postaju komičarske zvijezde. Solo karijeru nastavlja 1958. hitom „Mladi lavovi“ s Marlonom Brandom i Montgomeryjem Cliftom, te filmom „Rio Bravo“ 1959. koji mu donosi planetarnu slavu. Također je zapamćen po filmu „Oceanovih 11“ (1960.) u kojem je zaigrao sa znamenitom grupom “The Rat Pack” (doslovan prijevod bio bi “Štakorska družina”) u kojoj su bili i: Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Joey Bishop i Peter Lawford.

Zavidnu karijeru ostvario je kao pjevač hitovima poput “Memories Are Made Of This”, “That’s Amore” i “Everybody Loves Somebody”, “Return to Me”, “In Napoli” i mnoge druge.

Imao je reputaciju pijanca, a nije volio alkohol

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, na NBC televiziji lansirao je svoj nedjeljni show “The Dean Martin Show”, gdje se predstavio kao lijeni, bezbrižni pijanac kojem sve polazi za rukom. Ta emisija je bila među deset najgledanijih, a glumac je dobio reputaciju pijanca iako je u privatnom životu bio čista suprotnost – nije volio alkohol.

Martinov život je osamdesetih godina počeo ići nizbrdo nakon što mu je sin poginuo u avionskoj nesreći. I sam vrlo bolestan, nikada se nije oporavio od tog gubitka. Kao dugogodišnjem pasioniranom pušaču, u rujnu 1993. dijagnosticiran mu je karcinom pluća. Liječnici su predlagali operaciju kako bi mu produžili život, no on je odbio. Dvije godine kasnije obolio je od Alzheimerove bolesti. Preminuo je na sam Božić 1995. svjetla čuvene ulice Las Vegas Strip tada su pogašena, njemu u čast, a u Las Vegasu je jedna ulica nazvana po njemu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=P3VimrN6C1s

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap