[25.10.] Nesretna priča najpoznatije hrvatske pjesnikinje 20. stoljeća

Josip Mihaljević
25. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2010. godine u Stubičkim Toplicama preminula je pjesnikinja Vesna Parun. Od teškog djetinjstva, života punog bolesti i nesretnih ljubavi postala je prva žena koja je u Hrvatskoj preživljavala isključivo od književnog rada.

vesna parun

Foto: Vesna Parun | YouTube screenshot

Danas se sjećamo hrvatske pjesnikinje i prevoditeljice Vesne Parun, na obljetnicu njene smrti 2010. godine.

Rođena je na otoku Zlarinu kod Šibenika 1922. godine, a obitelj joj je živjela u prilično teškim uvjetima. Dobar dio djetinjstva i mladosti provela je kod tete u Splitu, a u školi je bila izvrstan đak. Već od 14 godine se počinje samostalno uzdržavati podučavanjem drugih učenika.

Poeziju je, prema vlastitim navodima, počela pisati zbog nedostatka kruha. Nakon mature, upisuje romanistiku na Filozofskom u Zagrebu, ali studij joj prekida Drugi svjetski rat.

Nakon prve nesretne ljubavi koja je završila tragično, Vesni se javljaju prvi zdravstveni problemi i čak pokušaj samoubojstva. On ju je napustio nakon 17 dugih godina, a iz te pjesme nastala je najpoznatija ljubavna pjesma u Hrvatskoj – ‘Ti koja imaš nevinije ruke od mojih‘.

Dvadesetak godina kasnije, Vesna se u Bugarskoj udaje za Ljubomira Žekova, a tamo se bavila prevođenjem bugarske poezije. Nažalost, i ta ljubav je pukla, a posljednja desetljeća svog ljubavnog života provela je sa mlađim Sirijcem Adnanom Al-Marzukijem koji je u Zagrebu studirao medicinu.

Vesna ga je pratila u Damask nakon što je on morao otići služiti vojni rok, a sanjala je da će jednoga dana tamo i umrijeti. Ipak, zdravstveni problemi su postajali sve veći i veći (bolovala je od tifusa, tumora štitnjače i angine pectoris). Društvo književnika joj je unatoč velikom značaju za književnost odbilo donijeti rješenje o stambenom zbrinjavanju.

Nakon pada i loma kuka, Vesna se nastanila u lječilištu u Stubičkim Toplicama, gdje je provela posljednje godine svog života. Tamo je i preminula, u 88. godini života, na današnji dan 2010. godine.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [24.10.] na ovom linku.

[25.10.] Nesretna priča najpoznatije hrvatske pjesnikinje 20. stoljeća
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap