[10.4.] Rođena jedna od najistaknutijih hrvatskih pjesnikinja, Vesna Parun

Josip Mihaljević
10. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Najistaknutija hrvatska pjesnikinja u drugoj polovici 20. stoljeća rođena je na današnji dan 1922. godine. Težak život od ranog djetinjstva utjecao je na njenu poeziju, a Vesna Parun će u povijest ući kao prva žena koja je u Hrvatskoj živjela isključivo od književnog rada.

vesna parun

Foto: Youtube screenshot

“U školi moglo naučiti mnogo, i u osnovnoj i, kasnije, u srednjoj, i o gramatici i o prirodopisu; manje o povijesti i o zvijezdama na nebu, a o čovjeku i životu – gotovo ništa”jedan je od najpoznatijih citata pjesnikinje Vesne Parun. Ipak, u školi je bila sjajna učenica, a u biografiji joj stoji da je od 14. godine života samostalno zarađivala dajući instrukcije drugim školarcima.

Sudjelovala u omladinskim radnim akcijama

Osnovnu školu pohađala je na otoku Visu, a srednju u Šibeniku i Splitu. Prvu pjesmu objavila je kao desetogodišnjakinja koja je izdana u novinskom listu.

Upisuje fakultet romanistike u Zagrebu, ali uslijed ratnih razaranja morala je pobjeći u Split. Kada se situacija smirila, ponovno odlazi na studij u zagreb 1942. godine, no ovoga puta je upisala filozofiju. Sudjelovala je u omladinskoj radnoj akciji u izgradnji pruge Šamac-Sarajevo gdje je doživjela vrhunac svoje nesretne ljbavi zbog koje je prekinula studij.

Nakon toga, kao 25-godišnjakinja, objavila je zbirku poezije “Zore i vihori” koja će ući u povijest hrvatske književnosti. Živjela je od književnog rada, pisala je pjesme, drame, dječju poeziju i prozu. Uz to, radila je kao prevoditeljica, a prevodila je sa slovenskog, bugarskog i francuskog jezika.

Objavila je više od 60 knjiga poezije i proze, a za svoj književni rad dobila je brojne nagrade od kojih se posebito ističe Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo.

Zadnjih deset godina života provela je u Stubičkim Toplicama, gdje je na koncu i preminula 25. listopada 2010. godine.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [9.4.] na linku ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap