[24.10.] Al Capone osuđen na 11 godina zatvora i poslan u famozni Alcatraz

Josip Mihaljević
24. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Američkom gangsteru i mafijašu talijanskog porijekla Alu Caponeu izrečena je kazna na današnji dan 1931. godine za izbjegavanje poreza. Sud je odlučio da će Capone u zatvor na 11 godina i morao je platiti 50 tisuća dolara plus sudske troškove. Imovina mu je blokirana, a bio je dužan platiti neplaćeni porez od 215.000 dolara plus kamate.

al capone

Foto: Al Capone | YouTube screenshot

Al Capone jedan je od najpoznatijih, i koliko god to bizarno zvučalo, proslavljenih mafijaša u povijesti.

Većinu svojeg bogatstva nagomilao je tijekom ere prohibicije u SAD-u, kada je vlast suludim zakonima u potpunosti zabranila prozivonju, uvoz, prijevoz i prodaju alkoholnih pića.

Takva politika samo je otvorila vrata crnom tržištu, a Capone je tijekom sedam godina vladao tom scenom u Chicagu.

Capone je bio blizak prijatelj tadašnjeg gradonačelnika, a s ogromnim profitom potkupio je velik broj policajaca. Sedam godina je bio nedodirljiv, ali sve nasilniji mafijaški obračuni su značili samo jedno: Capone mora pasti.

Nakon niza pravno nevaljalih uhićenja, konačno je uhićen od strane FBI-ja 1930. godine, a sudilo mu se godinu dana kasnije. Jedino što su mu uspjeli “prišiti” jest izbjegavanje poreza, a službeno je samo za to osuđen.

Dobio je 11 godina zatvora, morao je vratiti neplaćen porez i naplaćena mu je kazna od 50.000 dolara. Kaznu je služio u notornom zatvoru Alcatrazu, gdje su ga nekoliko puta pokušali ubiti.

Nije odslužio cijelu kaznu, pušten je nakon sedam i pol godina služenja kazne, ali tada je već bio zdravstveno uništen od netretiranog sifilisa, koji mu je zarazio i mozak. Liječen je sljedećih 7 godina, od kojih je većinu vremena vegetirao, a umro je 25. siječnja 1947. godine.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [23.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap