[23.9.] Na današnji dan osnovano Sveučilište u Zagrebu

Josip Mihaljević
23. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Sredinom sedamnaestog stoljeća, na današnji dan 1669. godine osnovano je Sveučilište u Zagrebu. Najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima je u Europi.

unizg

Foto: Youtube screenshot

Na današnji dan 1669. diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznat je status sveučilišne ustanove u tadašnjoj Isusovačkoj akademiji. Sveučilište stoga tu godinu i taj datum uzima kao godinu svojega utemeljenja, a Dan sveučilišta 3. studenoga, kada je odluka o priznavanju sveučilišta prihvaćena na saboru Hrvatskog kraljevstva.

Studij filozofije, koji je započeo sedam godina prije osnutka Sveučilišta od tada djeluje kao Neoacademia Zagrabiensis, odnosno kao javnopravna visokoškolska ustanova, piše povijest.hr.

Budući da je Sveučilište prije bilo Isusovačka akademija, neće vas začuditi činjenica da su Isusovci upravljali sveučilištem više od stotinu godina, ali njihova kontrola nad Sveučilištem naprasno je prekinuta jer je papa Klement XIV. ukinuo taj svećenički red.

Za vrijeme austrougarske, Marija Terezija dekretom osniva zagrebačku Kraljevstvu akademiju znanosti, a mogla su se studirati tri smjera – filozofija, teologija i pravo.

Na poticaj dobrotvora i mecene Josipa Jurja Strossmayera, Hrvatski sabor donosi zakonsku osnovu o Sveučilištu u Zagrebu 1861. godina. Ostalo je povijest, a ako rad sveučilišta detaljno zanima, bacite oko na naš sestrinski portal srednja.hr.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [22.9.] na ovom linku.

[23.9.] Na današnji dan osnovano Sveučilište u Zagrebu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap