[24.8.] Rođen kontroverzni Paulo Coelho: Donosimo njegovih 10 inspirativnih citata

Jasmina Grgurić Zanze
24. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

“Sve što trebam u ovom trenutku je zagrljaj. Taj pokret star kao i samo čovječanstvo, koji znači puno više od pukog susreta tijela. Zagrljaj znači: ti me ne ugrožavaš, ne bojim se biti tako blizu tebe, mogu se opustiti, osjetiti se kao kod kuće, zaštićen sam i netko me razumije. Tradicija kaže da svaki put kada nekog iskreno zagrlimo, dobijemo još jedan dan života. Molim te, učini to sada za mene.”

Paulo Coelho u gostovanju kod poznate Oprah Winfrey Snimak zaslona: Youtube

Malo koji književnik današnjice uspio je izazvati toliku kontroverzu oko svojih djela, kao što je Paulo Coelho. Ovaj brazilski pisac napisao je neke od najpoznatijih i najčitanijih romana, a među hrvatskim čitateljima proslavio se s Alkemičarom. Priča o duhovnoj potrazi pastira Santiaga prevedena je na čak 71 jezik, što je ovu knjigu svrstalo u Guinessovu knjigu rekorda, a diljem svijeta prodana je u više od 50 milijuna primjeraka. Kultna knjiga stvarala je masovnu opčinjenost početkom 21. stoljeća, iako je napisana 80-ih godina.

Nakon Alkemičara, pomama je nastala za slijedećim romanima iz pera Paula Coelha, kao što su Sjela sam na obalu rijeke Piedre i plakala, Peta Gora, Priručnik za ratnika svjetlosti, Veronika je odlučila umrijeti, a čitao se i njegov prvijenac Hodočašće.

Isusovac koji je završio u ludnici

Paulo Coelho rođen je 24. kolovoza 1947. godine u Rio de Janeiru, što znači da je danas napunio 71 godinu. Pohađao je vjersku školu Isusovaca, a kao tinejdžer je majci izrazio želju da postane piscem, što njegova obitelj nije dobro prihvatila. Kada mu je bilo 17, roditelji su ga zbog ponašanja i suprotstavljanja tradicionalnom načinu života poslali u ludnicu. Pustili su ga kada mu je bilo 20 godina, a u međuvremenu je bježao tri puta.

Po želji roditelja, upisao je studij prava, od kojega je odustao kako bi postao pisac. Nakon samo godinu dana napustio je fakultet i počeo putovati po svijetu, živeći kao hipik i uživajući drogu. Po povratku u Brazil, počeo je s pisanjem, i to pjesama.

Iako se u njegovim djelima biblijski motivi često pojavljuju, dio kršćana optužio je Coelha za mračnu stranu koja proizlazi iz njegove biografije, ali i samih knjiga, svrstanih prema crkevnim uvjerenjima u čisti New age. Razloge tomu prvenstveno treba tražiti u njegovim filozofsko-duhovnim tezama o samo-spasenju koje se po svojoj biti protivi kršćanskom nauku. Prije nekoliko godina njegove misli našle su se prevedene i objavljene na bocama vode u Hrvatskoj, što je samo dodatno podijelilo i našu javnost u mišljenjima o kvaliteti njegovih, za mnoge nadahnjujućih, riječi.

Što drugi misle o nama nije bitno

Ipak, činjenica da Coelho inspirira milijune čitatelja diljem kugle zemaljske nije zanemariva, stoga donosimo njegovih deset inspirativnih citata:

“Čekanje je bolno. Zaboravljanje je bolno. Međutim, ne znati što učiniti je najgora vrsta patnje.”

“Moramo riskirati. Čudo života se jedino može razumjeti kada dozvolimo neočekivanom da se dogodi.”

“Za ratnika svjetlosti ništa što postoji nije apstraktno. Sve je konkretno i sve ga se tiče. On ne sjedi u udobnosti svog šatora promatrajući što se zbiva vani, u svijetu; već prihvaća svaki izazov kao priliku da unese promjenu u vlastiti život. Neki od njegovih suboraca vječno negoduju zbog nemogućnosti izbora, razglabajući tuđe odluke. Ratnik, međutim, svoje misli pretvara u djela. Dogodi se da promaši cilj i tada – bez pritužbi – plaća svoju pogrešku, ili pak skrene s puta i izgubi mnogo vremena dok se ne vrati na zacrtani pravac. Ali ratnik nikada ne odustaje!”

“Ljubav nas može odvesti u pakao ili raj, ali nas uvijek odvede nekuda.”

“Najbolje je osjetiti bezuvjetnu ljubav koja nas okružuje i pustiti da suze teku. Te suze nisu ni radosnice ni založnice. To su suze koje peru našu dušu.”

“Što drugi o nama misle nije bitno, bitna je radost u našem srcu.”

“Idi svojim putem, iako to katkad znači da moraš zakoračiti u nepoznato. Iako znaš da možeš bolje, idi dalje svojim putem i ne obaziri se na kritike ljudi oko sebe, a pogotovo ne na vlastite kritike. Bog će u neprospavanim noćima biti na tvojoj strani i brisati tvoje suze svojom Ljubavlju.”

“Najvažnije susrete duše dogovaraju mnogo prije nego što su se tijela vidjela.”

“A kako da znam tko je moja Druga Polovica? Drugu Polovicu je moguće prepoznati po sjaju u očima. Tako su se prave ljubavi prepoznavale od kad je svijeta i vijeka.”

“Sve što trebam u ovom trenutku je zagrljaj. Taj pokret star kao i samo čovječanstvo, koji znači puno više od pukog susreta tijela. Zagrljaj znači: ti me ne ugrožavaš, ne bojim se biti tako blizu tebe, mogu se opustiti, osjetiti se kao kod kuće, zaštićen sam i netko me razumije. Tradicija kaže da svaki put kada nekog iskreno zagrlimo, dobijemo još jedan dan života. Molim te, učini to sada za mene.”

______________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [23.8.] na ovom linku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap