[23.10.] U centru Zagreba izvršen teroristički atentat na novinara Ivu Pukanića

Josip Mihaljević
23. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2008. godine izvršen je atentat na novinara i urednika Nacionala Ivu Pukanića. Prvi atentat iste godine je preživio (u travnju), a u drugom mu je u automobil podmetnuta bomba. Preminuli su Ivo Pukanić i šef marketinga Niko Franjić.

ivo pukanić

Foto: Ivo Pukanić | YouTube screenshot

Na današnji dan 2008. godine izvršen je atentat na urednika Nacionala Ivu Pukanića. Pukanić je nerijetko pisao o mafijaškim i političkim aferama.

Na Pukanića je iste godine šest mjeseci ranije izvršen neuspješni atentat, kada mu je nepoznati netko pištoljem pucao u glavu.

Klasična mafijaška likvidacija bombom podmetnum ispod auta šokirala je hrvatsku javnost. Atentat se dogodio u najstrožem centru Zagreba, kod sjedišta Nacionala,  u popodnevnim satima. Kod kontejnera pored automobila Ive Pukanića podmetnuta je bomba, koja je eksplodirala čim su ušli u automobil. Zajedno s Pukanićem je smrtno stradao i šef marketinga Niko Franjić.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića pravomoćno su odlukom Vrhovnoga suda Republike Hrvatske osuđeni Željko Milovanović (na 40 godina, u odsutnosti), Robert Matanić (na 35 godina), Bojan Gudurić (na 33 godine), Slobodan Đurović (na 25 godina) a još ranije Luka Matanić (na 16 godina) i Amir Mafalani (na 16 godina).

Najizgledniji razlog zašto su ubili Ivu Pukanića, u razmaku od samo nekoliko dana nakon stravičnog atentata na Ivanu Hodak, je što je dirao u duhansku mafiju.

Tko je točno naručio ubojstvo, ne zna se, iako se sudilo srpskom mafijašu Joci Amsterdamu, koji je oslobođen od tih optužbi.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [22.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap