[22.9.] Rođen Lino Červar, nastavnik hrvatskog jezika koji je pokorio svijet zlatnom generacijom hrvatskog rukometa

Josip Mihaljević
22. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dna 1950. godine u Delićima kod Vrsara rođen je hrvatski rukometni trener, nastavnik hrvatskog jezika i bivši saborski zastupnik Lino Červar. U prvom desetljeću 2000-ih godina bio je trener hrvatske rukometne reprezentacije, a u tom pohodu smo osvojili puno zlatnih i srebrnih medalja.

lino červar

Foto: Lino Červar | Youtube screenshot (Podcast Inkubator)

Lino Červar je 1971. godine diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Puli i stekao zvanje nastavnika hrvatskog jezika. Tri godine kasnije, svoje pedagoške vještine će iskoristiti u trenerskoj rukometnoj karijeri, kada postaje trener Triko Novigrada.

Godine 1980. postaje trenerom Istraturista iz Umaga, kojeg je iz pete lige uveo u prvu Saveznu ligu Jugoslavije u samo pet godina.

Početkom devedesetih odlazi u Europu i postaje trener Klagenfurta, a nakon njih preuzima ulogu izbornika talijanske rukometne reprezentacije. Na kraju inozemnog iskustva, 1998. u Italiji objavljuje knjigu “Moje viđenje rukometa”.

Ulogu po kojoj ga najviše pamtimo, izbornika hrvatske rukometne reprezentacije preuzima 2002. godine i ostvaruje sjajne uspjehe. Sa zlatnom reprezentacijom (Šola, Balić, Džomba, Lacković, Metličić, Kaleb, Vori) osvaja Svjetsko prvenstvo u portugalu 2003. godine, a odmah sljedeće godine i zlatnu medalju na OI u Ateni.

Slijede srebrna medalja a SP-a u Tunisu 2005. godine, srebro na Europskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine i srebrno na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj 2009. godine.

Nakon dužeg izbivanja s mjesta izbornika reprezentacije, klupu je ponovno preuzeo 2017. godine, a paralelno je trener PPD-a Zagreb.

Lino, sretan rođendan!

https://www.youtube.com/watch?v=y-oO0EsOxJk

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [21.9.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap