[20.8.] Staljin dao ubiti Lava Trockog, koji je čak iz Meksika predstavljao opasnost Sovjetskom Savezu

Josip Mihaljević
20. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1940. godine, u konfuziji Drugog svjetskog rata, u moru ubojstava dogodilo se jedan zvučan atentat. Nekada najbliži Lenjinov suradnik,  Lav Trocki, živio je u Meksiku, a Staljin je ocijenio kako čak na drugom kraju svijeta predstavlja preveliku opasnost.

ubijen trocki

Foto: Staljin i Trocki, bivši prijatelji | Youtube screenshot

Zbog drugačijeg poimanja komunizma, Staljin je davne 1928. godine dao izbor: ili odi iz Rusije, ili ću te ubiti!

Trocki je, naravno, cijenio svoj život i otišao iz Rusije. Smjestio se u Meksiku.

Unutarnji sukobi među komunistima nikoga ne bi trebali iznenaditi, budući da je zbog žestoke ideologizacije tog političkog uređenja sasvim očekivano da ljudi imaju različitu interpretaciju komunizma.

Trocki je bio radikal, on je vjerovao kako je komunizam permanentna revolucija, koja se svim silama mora proširiti na čitav svijet, kojem bi vladali Sovjeti. To je bila igra na “sve ili ništa”.

Staljin, s druge strane, nije bio tog mišljenja i smatrao je kako je ideju socijalizma moguće ostvariti unutar jedne države.

Iz ove male razlike i borbe za moći dogodio se Trockijev egzil, koji je u principu “izgubio”.

Kada je stigao u Meksiko, počeo je širiti svoju ideologiju, a moć mu je iz dana u dan rasla. Staljin je bio paranoičan i odlučio je organizirati atentat. Španjolski komunist Ramon Mercader, koji je bio u službi zloglasne komunističke sovjetske policije NKVD, dobio je zadatak ubiti Trockog.

Zbližio se s njegovom tajnicom, a kada je upoznao Trockog, pokazao je interes prema njegovim idejama. Trocki je i dalje u Rusiji imao sljedbenike, koji su uživali u njegovoj propagandi idealnog komunističkog društva permanentne revolucije. Kada je Trocki počeo čitati svoje ideje Mercaderu, ovaj je uzeo s malu špicastu sjekiru i zabio mu je u glavu.

Nije ga ubio, ali su stražari odmah dotrčali i obuzdaili ubojicu. Trocki je vrištao “nemojte ga ubiti!”, budući da je htio iz njega izvući svjedočenje, da je on Staljinov čovjek poslan da ga ubije. Smatrao je kako bi tako što bitno poljuljalo Staljinovu poziciju u SSSR-u.

Preminuo je idućeg dana, budući da se rana zakomplicirala. Ubojica je završio u meksičkom zatvoru na 20 godina, a Staljin ga je odlikovao Redom Lenjina, a nakon odsluženja kazne preselio se u Rusiju gdje je proglašen herojom Sovjetskog Saveza.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [19.8.] na ovom linku.

 

[20.8.] Staljin dao ubiti Lava Trockog, koji je čak iz Meksika predstavljao opasnost Sovjetskom Savezu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap