[20.1.] Preminula američka filmska zvijezda i humanitarka Audrey Hepburn

Vladimira Paleček
20. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Filmska i kazališna glumica nagrađena Oscarom, manekenka i humanitarka Audrey Hepburn slovila je za skromnu, dragu i šarmantnu osobu, kojoj su uvijek drugi bili na prvom mjestu. To je posebno pokazala kad se već bližio kraj njezina života svojim radom za UNICEF kao veleposlanica dobre volje. Najviše je pamtimo po filmovima „Praznik u Rimu“ i „Doručak kod Tiffanyja“.

Audrey Hepburn / Foto: Pixabay

Audrey Hepburn rođena je 4. svibnja 1929. u Bruxellesu kao Audrey Kathleen Ruston, jedino dijete Josepha Victora Anthonya Rustona, irskog bankara, i barunice Elle van Heemstra, pripadnice nizozemske aristokracije čiji su preci bili francuski i engleski kraljevi, a otac bivši guverner Francuske Gvajane. Audreyin je otac tek kasnije svojem prezimenu dodao Hepburn. Imala je dva polubrata: Alexandera i Iana Quarles van Ufford, iz majčina prvog braka s nizozemskim plemićem. Pohađala je privatne škole u Engleskoj i Nizozemskoj. Njezina je majka bila veoma stroga, a otac prava suprotnost tome pa je zato više voljela njega. No on je ostavio obitelj kad je Audrey bila mala. Kasnije je njegovo napuštanje nazvala najtraumatičnijim trenutkom u svom životu; kasnije je pronašla oca i slala mu novac i pisma. Nakon razvoda roditelja, živjela je s majkom u Nizozemskoj, kad je započela njemačka invazija i okupacija za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Tada je uzela pseudonim Edda Van Heemstra zato što se ime koje “zvuči engleski” smatralo opasnim, ali to joj nikad nije bilo legalno ime. ime Edda bilo je inačica imena njezine majke, Ella.

 

Bila je gladna, a glumom se počela baviti zbog zarade

Tijekom nizozemske gladi u zimu 1944. Nijemci su zaplijenili ograničene količine hrane Nizozemaca za sebe. Bez grijanja i bez hrane, ljudi su u Nizozemskoj gladovali i umirali na ulicama od hladnoće. Zbog pothranjenosti je Audrey ozbiljno oboljela. Ostajala je u krevetu i čitala kako ne bi razmišljala o gladi i plesala je balet kako bi sakupila novac za pokret otpora. Ta su teška vremena utjecala na njezin život i vrijednosti. Nakon rata su se Audrey i njezina majka preselile u London gdje je ona učila plesati balet, radila kao model i 1951. počela glumiti u filmovima, većinom u malim ulogama. Glumom se prvenstveno počela baviti zbog zarade kojom je pomagala svojoj majci. Njezina prva velika uloga bila je u filmu iz 1951. – “The Secret People” u kojem je glumila balerinu. Audrey je plesala balet od djetinjstva i dobila je pohvale za svoj talent kojeg je i pokazala u filmu, ali njezini su je učitelji proglasili previsokom za profesionalno bavljenje baletom. Odabrana je za igranje naslovne uloge u broadwayskoj glazbenoj komediji „Gigi“ koja je premijerno prikazana 24. studenog 1951. Za svoju je debitantsku ulogu dobila nagradu “Theatre World Award”.

Audrey Hepburn / Foto: Pixabay

Oscar za najbolju glumicu

Zatim joj je ponuđena uloga u filmu „Praznik u Rimu“ s Gregoryem Peckom. Za svoju je glumu 1953. osvojila Oscara za najbolju glumicu. Godinama kasnije, upitana koji je njezin najdraži film, Hepburn je bez oklijevnja odgovorila: „Praznik u Rimu, zato što me je učinio zvijezdom.“ Potom je s Humphreyem Bogartom i Williamom Holdenom snimila „Sabrinu“, a s Holdenom je imala i kratku romansu. Mnogi misle da je Holden smatrao Audrey ljubavlju svog života. Godine 1954. Audrey je glumila u predstavi „Ondine“ s Melom Ferrerom, za kojeg se udala kasnije te godine. Za tu je ulogu dobila nagradu Tony za najbolju glumicu koja je došla samo šest tjedana nakon Oscara za Praznik u Rimu i Hepburn je tako potvrdila svoj ugled kvalitetne filmske i kazališne glumice. S Ferrerom je ostala u braku 14 godina, a par je dobio sina Seana (1960.). Kasnije se udala za talijanskog psihijatra Dr. Andrea Dottia s kojim je dobila drugog sina Lucu (1970.). Taj je brak trajao trinaest godina i raspao se 1982.

 

Ljubimica mnogih glumaca

Postavši jednom od najpopularnijih hollywoodskih atrakcija, Audrey Hepburn je glumila u filmovima s drugim velikim glumcima kao što su Fred Astaire u „Smiješnom licu“, Humphrey Bogart i Gary Cooper u „Ljubavi poslijepodne“, George Peppard u „Doručku kod Tiffanyja“, Cary Grant u „Charadeu“, Rex Harrison u „My Fair Lady“, Peter O’Toole u „Kako ukrasti milijun“ i Sean Connery u „Robin i Marian.“ Mnogi su se od tih glumaca zbližili s njom. Rex Harrison je Audrey zvao svojom najdražom glavnom glumicom; Cary Grant je jednom rekao da “sve što želi za Božić je snimiti još jedan film s Audrey Hepburn”; a s Gregoryem Peckom je ostala prijateljica cijelog života. Nakon njezine smrti Peck je pred kamerom recitirao njezinu najdražu pjesmu, “Unending Love” (Ljubav koja ne prestaje).

Za film “Praznik u Rimu” osvojila je Oscara:

Posebna veleposlanica UNICEF-a

Nakon posljednjeg filma proglašena je posebnom veleposlanicom UNICEF-a. Zbog svojih je iskustava tijekom 2. svjetskog rata odlučila ostatak svog života posvetiti pomaganju djeci iz najsiromašnijih zemalja. Iako je za UNICEF radila i tijekom 1950-ih sada se puno više posvetila tom radu. Posjećivala je zemlje u Africi i južnoj Aziji. Željela je i sama pomoći, i proširiti svijest o uvjetima u kojima ti narodi žive. Neumorno je radila za UNICEF čak i u posljednjim mjesecima svog života. Za svoj je humanitarni rad dobila i nagrade, između ostalog i Medalju slobode koju joj je 1992. uručio američki predsjednik George Bush.

Godine 1992. je Hepburn počela osjećati bol u trbuhu za koju se ispostavilo da je posljedica rijetke vrste raka slijepog crijeva. Operirana je ali rak se nastavio širiti, a ona je odbila kemoterapiju. Preminula je 20. siječnja 1993. u Tolochenazu u Švicarskoj. Ostala je zapamćena kao jedna od najljepših glumica koja se ikad pojavila na filmu.

 

U filmu “Doručak kod Tiffanyja”:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap