Bravo, maestro! Skladatelj filmske glazbe John Williams ima priliku osvojiti Oscara u 91. godini

Milan Dalmacija
12. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Skladatelj filmske glazbe John Williams s 91 godinom postao je najstarija osoba nominirana za Oscar. Ako ga osvoji, bit će mu to šesti zlatni kipić, a ujedno će postati i najstariji oskarovac svih vremena.

John Williams | Foto: Screenshot: YouTube/CNN

Mnogi možda nikad nisu čuli za Johna Williamsa, ali su slušali njegovu glazbu. Ovaj 91-godišnji skladatelj poznat je po glazbenim temama iz filmova Ratovi zvijezda, E.T., Schindlerova lista, Ralje, Guslač na krovu i mnogih drugih. U cijeloj svojoj karijeri bio je nominiran za Oscara čak 53 puta, što je više od bilo kojeg živućeg umjetnika.

Nerazdvojan sa Spielbergom

95-godišnji izumitelj mobitela progovorio o budućnosti: 'Sljedeće generacije imat će mobitel ugrađen pod kožu ušiju'

Još jedan zlatni kipić mu se smiješi, jer je nominiran za Oscara za glazbu u filmu Fabelmanovi, redatelja Stevena Spielberga. Time je postao najstarija nominirana osoba, a ako ga osvoji u noći s nedjelje na ponedjeljak, postat će najstariji oskarovac u povijesti. Dosadašnji rekord drži scenarist James Ivory, koji je Oscara dobio u 89. godini.

– Čini se nestvarnim da netko može biti tako star i raditi toliko dugo. Još sam uzbuđen, čak i nakon 53 godine. Jako mi je drago i mislim da je ljudski osjećati zadovoljstvo kad netko cijeni vaš rad, rekao je Williams za NBC.

Zanimljivo, dobar dio svog opusa Williams je posvetio filmovima jednog redatelja – Stevena Spielberga. Više puta se za Oscara natjecao sam sa sobom, a njegove veličanstvene skladbe u suprotnosti su s brojnim drugim skladateljima filmske glazbe u svijetu. Spielberg je dijeleći hvalospjeve na Williamsov račun njihov odnos proglasio “najvećom suradnjom u karijeri i jednim od najdubljih prijateljstava u životu”.

‘Glazba je poput disanja’

John Williams napisao je glazbu za više od 100 filmova. Usprkos poznim godinama, ne kani stati s radom.

– Ne možete se umiroviti od glazbe. To je poput disanja, zaključio je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap