[18.8.] Preminuo vladar daleko najvećeg carstva u povijesti, Džingis-kan

Josip Mihaljević
18. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1227. godine preminuo je vladar najvećeg kopnenog carstva u čitavoj povijesti Zemlje. Njegovo ime je Džingis-kan, a u ovom tekstu možete pročitati zanimljive detalje iz njegovog života.

džingis-kan

Foto: Džingis-kan | Youtube screenshot

Džingis-kan je sa samo 13 godina nasljedio svoga oca kao poglavicu mongolskog plemena kojeg su kolokvijalno zvali Vukovi.

U svojim dvadesetim godinama, nameće se kao vođa rastućoj skupini okolnih mongolskih plemena, i baš kao u nekoj bajci, ujedinjuje raštrkana plemena u organiziranu cjelinu i povodi ih u osvajačke ratove protiv susjedskih zemalja.

Najveći dio svog ratničkog pohoda posvetio je prvom i temeljnom cilju – osvojiti i ujediniti Mongoliju. Za to mu je trebalo oko dvadeset godina. Svoju vlast je utemeljio na čvrstim idealima meritokracije – sve povlastice u društvu su se dijelile prema zasluzi. Povijest je zabilježila kako je ustrojio tolerantno društvo, žene su bile jednako cijenjene kao i muškarci te je uveo zakon i red u dotad turbulentnu i divlju zemlju.

Kao i mnogi prije njega (Darije I., Aleksandar Veliki, Atila…) odlučio je širiti svoje carstvo, kako bi cijeli svijet mogao biti civiliziran poput njegovog. Mongoli su imali izuzetno veliku stopu nataliteta, a imanje mnogobrojnih potomaka je među njihovim narodom bila izuzetno cijenjena karakteristika.

Kada je Mongolija postala premala, odlučili su se širiti. Prva je stradala Kina, a rat protiv Kineza ima sve obilježje genocida. Krenuo se širiti prema zapadu, na današnji Iran i Irak, a naposlijetku je došao do Istočne Europe.

Iscrpljen, preminuo je na današnji dan 1227. godine.

Njegovo carstvo se prostiralo na više od 20 milijuna kilometara kvadratnih, što je, primjerice, veće od cijelog afričkog kontinenta.

Sam Džingis-kan imao je na tisuće žena, a s mnogima je imao djecu. Stručnjaci procjenjuju kako je on daljnji predak čak 9% ukupnog stanovništva Azije!

Njegove vojske su pobile više ljudi nego što je bilo žrtava u oba svjetska rata.

Posljedice njegovog velikog ratnog pohoda osjećaju se i danas, iako povjesničari iz različitih zemalja drastično različito tumače njegovu ulogu. Džingis-kan je uvelike odredio sudbinu triju velikih civilizacijskih krugova – kineskog, ruskog i islamskog.

Posljedice su se osjetile u Europi, koja je zbog smanjenog islamskog pritiska doživjela razvitak i period mira.

Kao krajnja ironija, ostaje činjenica da je današnji mongolski narod prihvatio tamaistički budizam, a danas čine jedan od najmiroljubivijih naroda na planeti.

 

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [17.8.] na ovom linku.

 

[18.8.] Preminuo vladar daleko najvećeg carstva u povijesti, Džingis-kan
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap