[18.1.] Rođen Cary Grant, oličenje otmjenoga i šarmantnog protagonista holivudskih filmova

Vladimira Paleček
18. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Zahvaljujući prepoznatljivom srednjoatlantskom naglasku, postao je oličenje otmjenog, šarmantnog, ali i muževnog protagonista holivudskih filmova. Te su mu kvalitete priznate kada je od Američkog filmskog instituta proglašen drugom po redu najvećom muškom zvijezdom američkog filma, odmah nakon Humphreya Bogarta. Poznat je po nastupima u nizu klasičnih holivudskih ostvarenja kao što su: “Priča iz Philadelphije”, “Sjever-sjeverozapad”, “Drž’te lopova”, “Majmunska posla”, “Šarada”, “Sumnja”, “Ozloglašena” i “Samo anđeli imaju krila”.

Foto: Cary Grant / Pixabay

Cary Grant rođen je kao Archibald Alec Leach 18. siječnja 1904. u engleskom Bristolu. Kao nemirno dijete je izbačen iz škole, a zatim je 1920. pobjegao iz kuće i lagao o svojim godinama kako bi se priključio trupi putujućih glumaca. Ispekavši glumački zanat, 1920-ih je došao na Broadway, a 1931. i u Hollywood.

Iako je u jednom od svojih prvih filmova nastupio s Marlene Dietrich, tek su ga nastupi s Mae West u „She Done Him Wrong“ i „I’m No Angel“ učinili zvijezdom. 1930-ih je otkrio komičarski talent, koji je vješto iskoristio u nizu popularnih screwball komedija. 1940-ih je počeo suradnju s Alfredom Hitchcockom kojemu je postao jedan od najomiljenijih glumaca. Njihova je suradnja rezultirala s nizom klasičnih ostvarenja iz žanra trilera.

Cary Grant, Rosalind Russell, and Ralph Bellamy u “His Girl Friday” / Foto: Pixabay

Ženio se šest puta, a špekuliralo se da voli muškarce

Grant je iza kamere vodio burni privatni život. Ženio se šest puta, te često bio optuživan za nasilje prema suprugama. Njegov markantni fizički izgled, ali i često druženje s Randolphom Scottom je bilo izvorom glasina o homoseksualnosti koje je kasnije najoštrije opovrgavao.

U Hollywoodu je pripadao manjini koja je podržavala republikance, ali je 1950-ih javno branio svoje ljevičarske kolege od makartističkih progona, a 1958. izazvao kontroverze ljetovanjem u tadašnjem SSSR-u. Kasnije je podržavao svog dobrog prijatelja Ronalda Reagana u utrci za predsjednika SAD.

Grant je iznenadio mnoge najavivši povlačenje iz svijeta filma 1966. godine, usprkos toga što je uživao status velike zvijezde. Razlog je bilo nastojanje da uživa u obiteljskom životu, odnosno odgaja jedino dijete – kći Jennifer Grant – koju je dobio u kratkom, ali problematičnom braku s Dyan Cannon. To je činio sve do svoje smrti od moždanog udara 1986.

Specijalnim Oscarom za doprinos filmskoj umjetnosti nagrađen je 1970.

 

Nastupio je u oko 70 filmova. Najpoznatiji su:

  • “Priča iz Philadelphije”
  • “Sjever-sjeverozapad”
  • “Drž’te lopova”
  • “Majmunska posla”
  • “Šarada”
  • “Sumnja”
  • “Ozloglašena”
  • “Samo anđeli imaju krila”

 

U filmu “Majmunska posla” s Marilyn Monroe

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap