Preminuo američki redatelj William Friedkin: Režirao je neke od najkontroverznijih filmova svih vremena

Milan Dalmacija
8. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

U 88. godini preminuo je William Friedkin, redatelj brojnih kontroverznih holivudskih filmova. Svakako će ostati upamćen po trileru ‘Francuska veza’ te možda i najpoznatijem hororu ‘Egzorcist’. Osim što je snimao kontroverzne filmove, Friedkin je zbog svog odnosa s glumcima zaradio nadimak Uragan Billy.

William Friedkin | Foto: Screenshot: YouTube/Vanilla Skynet

U 88. godini preminuo je kontroverzni američki redatelj William Friedkin. Vijest o njegovoj smrti prenio je glasnogovornik agencije Creative Artists. Friedkin je preminuo u ponedjeljak od zatajenja srca i posljedica upale pluća, prenosi N1.

Rođen je 29. kolovoza 1935. godine u Chicagu. Roditelji su mu bili siromašni imigranti iz Ukrajine. S obzirom na to da si nije mogao priuštiti studij, Friedkin je kao mladi zaljubljenik u filmove počeo raditi u poštanskom odjelu čikaške TV postaje. Ondje su ga ubrzo primijetili, pa je počeo režirati emisije uživo i dokumentarne filmove. Jedan od njih, iz 1965. godine, pomogao je da se ubojici osuđenom na smrt izmijeni kazna.

Afinitet prema kontroverznome

rimski forum pula
[VIDEO] Penzionerska, a ne hollywoodska produkcija: Umirovljenik oživio rimski forum u Puli

To su bile prve natruhe njegova afiniteta prema kontroverznome, ali i ulaznica za Hollywood. Tu je karijeru započeo 1967. godine glazbenom komedijom “Dobra vremena”, u kojoj su glavnu ulogu imali pop glazbenici Sonny i Cher. Otad nadalje režirao je neke od najnasilnijih i najkontroverznijih filmova ikad.

Triler o krijumčarenju droge “Francuska veza” režirao je 1971. godine. Film je dobio pet Oscara, među kojima su oni za najbolji film i najbolju režiju pripali Friedkinu. Taj je film proslavio i glumca Genea Hackmana, iako ga Friedkin nije želio vidjeti u glavnoj ulozi.

Dvije godina kasnije stigao je “Egzorcist”, po mnogima najveći horor film svih vremena. Govori o opsjednutosti 12-godišnje djevojčice demonima i mučnim metodama egzorcizma. Iako je film bio nominiran za 10 Oscara, mongi su se našli uvrijeđeni i šokirani. Unatoč tomu, to je jedan od filmova s najvećom zaradom ikad.

Uragan Billy

– Moji su filmovi oduvijek bili studija ljudskog ponašanja u njegovim krajnostima. Oni nisu namijenjeni mladima, oni su namijenjeni odraslima. Postoji li granica koju ne bih prešao? Ne znam, priznao je William Friedkin u jednom intervjuu 2012. godine.

Iako je i kasnije režirao nekoliko filmskih uspješnica, one nikad nisu dosegle razinu “Francuske veze” i “Egzorcista”. Osim što je Friedkin režirao mračne filmove, takav je i sam bio. Neki su ga kritičari nazivali nabrušenim i arogantnim nasilnikom. Zbog svog odnosa s glumcima dobio je nadimak Uragan Billy. Friedkin je priznao da je nakon uspjeha svojih filmova iz sedamdesetih postao bahat i ohol.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap