Danas je u Japanu neradni dan, obilježavaju poštovanje prema starijim osobama

Josip Mihaljević
17. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Od davne 1966. naovamo, svakog trećeg ponedjeljka u rujnu, Japanci obilježavaju dan poštovanja prema starijim osobama. Inače, Japanci su prosječno najstariji ljudi u svijetu i imaju jedan od najboljih sustava brige za starije ljude.

dan poštovanja prema starijima

Foto: Youtube screenshot

Korjen ovog neobičnog, ali posve opravdanog državnog praznika, vuče u 1947. godinu, kada je jedno malo mjesto u sredini japanskog otočja proglasilo 15. rujna “danom starijih osoba”.

Mještani okolnih sela i gradova su bili ljubomorni, pa su i oni zatražili posebno uvođenje dana poštovanja prema starijima. I tako se ovaj predivni običaj proširio na čitav Japan, a 1966. vlasti su ga institucionalizirale i proglasile državnim praznikom.

Svake godine, japanski mediji na taj dan pišu o problemima starije populacije i oni su im glavni fokus. Poseban fokus stavljaju na najstarije građane Japana, a svi gledatelji mogu saznati nešto o njihovim životnim pričama.

Japanska vlada je još 1963. počela s darivanjem svakog građana koji prijeđe 100. godinu u životu, a nagrada je bila srebrna čašica iz koje se tradicionalno ispija sake, japansko vino od riže.

Japanci su prosječno najstariji narod na svijetu, čak svaki treći Japanac ima više od 60 godina. Sustav brige za starije im je među najboljima na svijetu, a svake godine ih oko 30.000 napuni 100 godina. Posljedično, vlasti su prestale s isporukom srebra u tako velikoj kvantiteti, a građanima danas čestitaju – pismom.

Što se tiče samih događaja u danu, unuci i djeca se druže sa svojim bakama i djedovima, odlaze na razne predstave, radionice, a cijela zemlja vrvi događajima namjenjenima obiteljskim druženjima, s posebnim fokusom na starije.

Ne zvuči loše, zar ne?

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [16.9.] na ovom linku.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap