[15.6.] Jugoslavija predvođena Ćosićem osvojila Europsko prvenstvo u košarci 1975.

Josip Mihaljević
15. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan Jugoslavija je po drugi puta u povijest osvojila košarkaško Europsko prvenstvo. Igralo se u Jugoslaviji, a ekipa je godinu dana prije osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu.

eurobasket 1975

Foto: Jugoslaveni u zagrljaju nakon što su porazili SSSR u finalu | Youtube screenshot

Europsko prvenstvo u košarci 1975., poznatije pod nadimkom Eurobasket 1975. bilo je devetnaesto takvo natjecanje koje organizira glavna europska košarkaška organizacija FIBA.

Jugoslavenska košarka je sedamdesetih godina uspjela okupiti impresivnu ekipu, a u tom desetljeću su nanizali točno 12 medalja na Europskim i Svjetskim prvenstvima te Olimpijskim i Mediteranskim igrama.

Prvenstvo u Jugoslaviji

krešimir ćosić

[25.5.] Pročitajte što su govorili o maestru i virtuozu košarke, legendi Kreši Ćosiću

Prvenstvo se 1975. igralo u Jugoslaviji i to u četiri dvorane: u Hali Pionir u Beogradu, splitskim Gripama, Sportskoj Dvorani Mladost u Karlovcu i Dvorani Dinko Lukarić u Rijeci.

Jugoslavija je igrala u grupi A, a sve utakmice odigrane su u Splitu. Razbili su konkurenciju impresivnim rezultatima i izašli kao pobjednik grupe.

Nastavili smo u istom tonu i u drugoj fazi natjecanja, a u finalu smo igrali s moćnim SSSR-om. Završna utakmica odigrana je na današnji dan, a Jugoslavija je slavila s rezultatom 90:84.

Krešimir Ćosić osvojio je nagradu za najboljeg igrača na turniru, a ostatak ekipe činili su: Dražen Dalipagić, Mirza Delibašić, Dragan Kićanović, Zoran Slavinić, Nikola Plećaš, Željko Jerkov, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Rajko Žižić i Dragan Kapičić. Predvodio ih je trener Mirko Novosel.

U sljedećem videu možete pogledati zadnjih nekoliko sekundi utakmice uz komentare legendarnog Mladena Delića, komentatora koji se mnogima urezao u pamćenje kada je na jednoj nogometnoj utakmici zavapio: “Pa ljudi, je li to mogućee?”.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [14.6.] na ovom linku.