[14.6.] Rođen Alois Alzheimer, neurolog kojeg nitko nije slušao, a danas mu svi znamo ime

Josip Mihaljević
14. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1864. rođen je Alois Alzheimer, njemački psihijatar i neuropatolog. Bio je suradnik Emila Kraeplina, a njih dvojica su zaslužni za otkrivanje “presenilne demencije”, koja će kasnije u svijetu postati poznata pod terminom – Alzheimerova bolest.

alois alzheimer

Foto: Alois Alzheimer | Youtube screenshot

Alzheimer je rođen na današnji dan 1864. godine u Bavarskoj. Išao je u prestižnu humanističku gimnaziju, a nakon toga je upisao medicinu. Diplomirao je 1887. godine i posvetio se poslu.

Najprije je proveo pet mjeseci kao ispomoć u jednoj instituciji za duševno oboljele žene, da bi dobio svoj ured u jednoj mentalnoj ustanovi u Frankfurtu. Tamo je surađivao s poznatim psihijatrima i neurolozima te je produbljivao svoje znanje. Iako nikada nije napisao knjigu, Alzheimer je bio čest suradnik u istraživačkim radovima. Prvi takav bio je o patologiji živčanog sustava. U to vrijeme je to bilo dosta revolucionarno te je pokrenuo svoj znanstveni časopis posvećen neurologiji.

U Frankfurtu je upoznao Emila Kraeplina, jednog od najpoznatijih psihijatara iz tog doba. Kraeplin je uzeo Alzheimera pod svoju ruku i postao njegovim mentorom. Blisko su surađivali u sljedećih nekoliko godina. Kada je Kraeplin dobio promaknuće i bolji posao u Münchenu, pozvao je Alzheimera da pođe s njim.

Posvetili su istraživanje patologiji mozga i simptomima predsenilne demencije, a rezultate su predstavili 1906. godine na jednoj stručnom skupu. Većinu psihijatara i neurologa nije zanimalo njihovo predavanje, jer je poslije njih jedan psihijatar obrazlagao problematiku “kompulzivne masturbacije”, što je okupiralo pozornost stručnjaka i postala glavna tema razgovora.

Nakon razočarenja, Alzheimer je objavio kratak znanstveni rad u kojem je objasnio svoje nalaze o predsenilnoj demenciji. Tu bolest danas čitav svijet zove “Alzheimerovom”, zahvaljujući Kraeplinu koji ju je tako nazvao u jednoj od svojih važnih knjiga 1910. godine.

Iako Alzheimer nije bio pretjerano cijenjen psihijatar, važnost njegovih otkrića ne možemo sporiti. Danas u svijetu živi oko 44 milijuna ljudi s ovom bolesti, a ona je dijagnosticirana kod samo 25% pacijenata!

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [13.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap