[14.9.] U prometnoj nesreći smrtno stradala princeza Monaka i bivša hollywoodska zvijezda

Josip Mihaljević
14. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1982. godine hollywoodska glumica Grace Kelly, koja je postala princeza Monaka, smrtno je stradala u prometnoj nesreći.

grace kelly

Foto: Grace Kelly | Pixabay

Grace Kelly je rođena u Philadelphiji i nije joj trebalo puno vremena da se proslavi svojom ljepotom i elegancijom. Najzapaženije uloge su joj s Garyjem Cooperom, Jamesom Stewartom, a posebna čast joj je bila dijeliti platno s legendarnim Frankom Sinatrom. U relativno klatkoj glumačkoj karijeri, osvojila je i Zlatni globus i Oscara za najbolju glumicu 1954. godine

Tijekom 1955. godine, kada je posjećivala filmski festival u Cannesu, upoznala je princa koji će joj promijeniti život – Rainera Louisa Henrija Maxencea Bertranda Grimaldija, ili skraćeno – Rainera III.

Princ Rainer je svim silama htio pronaći pravu ženu za njega, ženu koja će preuzeti odgovornost uloge princeze i titule. U kneževini Monako postojao je strah, ukoliko Rainer uskoro ne nađe ženu i ukoliko se ne oženi – Monako će postati francuski protektorat, prema ugovorima iz 1918. godine.

Par je kliknuo i samo godinu dana kasnije Grace je postala monaškom princezom. Zamijenila je svijet glume sa stvarnom ulogom princeze, doduše u 20. stoljeću, na predivnoj francuskoj rivijeri.

‘Vjenčanje stoljeća’ održano je 19. travnje 1956. godine, a Grace Kelly, kćer irskih i njemačkih emigranata iz Europe postala je Princeza Grace od Monaka. Polovica Hollywooda, ali i brojni svjetski dužnosnici našli su se na vjenčanju koje je pratilo više od 30 milijuna gledatelja putem televizijskih prijenosa.

Na proslavi 25-godišnjice njihovog braka, vraćajući se kući, Grace je izgubila kontrolu nad automobilom i sletjela je s ceste. Hitno je prevezena u bolnicu, ali nije joj bilo spasa. Preminula je na današnji dan 1982. godine i šokirala svijet.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [13.9.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap