[13.9.] Rođen Goran Ivanišević, junak jedne od najljepših sportskih priča u povijesti sporta

Josip Mihaljević
13. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1971. rođen je umirovljeni hrvatski tenisač i glavni junak jedne od najljepših sportskih priča Goran Ivanišević. Temperamentni Splićanin pet puta je osvojio naslov sportaša godine koje dodjeljuju Sportske novosti.

goran ivanišević

Foto: Goran Ivanišević, nekoliko trenutaka prije osvajanja Wimbledona | Youtube screenshot

Goran se profesionalnim tenisom počeo baviti 1988. godine.

Bio je član hrvatske teniske reprezentacije prilikom osvajanja Davis Cupa 2005. godine i ponosni je vlasnik dvije brončane medalje s Olimpijskih igara 1992. u Barceloni.

Najveći plasman na ljestvici tenisača bio je 2. mjesto koje je ostvario 1994. godine, u naponu karijere.

Ukupno, osvojio je 22 ATP turnira u pojedinačnoj i devet turnira u konkurenciji parova, što ga čini najuspješnijim hrvatskim tenisačem u povijesti.

Prokleti Wimbledon

Wimbledon je jedan od najpoznatijih teniskih turnira i Goranu je izmaknuo u čak tri navrata, koliko je tijekom 90-ih godina dogurao do finala: 1992., 1994. i 1998.

Ostvario je pravo čudo 2001. godine, kada je zbog ozljede ramena propustio brojne turnire i pao na 125. mjesto na ljestvici igrača svijeta. Taj plasman nije dovoljan za ulaznicu na Wimbledon, ali su mu organizatori dali posebnu pozivnicu.

Protivno svim očekivanjima, Ivanišević se probija do finala s ljutim rivalom Patrickom Rafterom. U napetoj završnici Goran je slavio i tako postao igrač s najnižim plasmanom  u povijesti i prvi igrač s pozivnicom koji je osvojio najprestižniji tenisački turnir.

Dan nakon osvajanja priređen mu je veliki doček na splitskoj Rivi.

Svjetski je rekorder po broju asova, a najviše 1996. godine kada ih je ostvario 1477. Samo troje tenisača osim njega uspjelo je postići više od 1000 asova u sezoni.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [12.9.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap