[13.7.] Nakon Bitke na Sutjesci, ubijen hrvatski pjesnik Ivan Goran Kovačić

Josip Mihaljević
13. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1943. godine ubijen je hrvatski pjesnik Ivan Goran Kovačić. Kao partizan, sudjelovao je u napornim marševima po Bosni, ali se na koncu teško razbolio. U lipnju 1943. godine, sakrio se od četnika u istočnobosanskom selu Vrbnici, gdje su ga ubili. Grob mu je godinama bio nepoznat.

ivan goran kovačić

Foto: Ivan Goran Kovačić | Youtube screenshot

Rođen 1913. godine u Lukovdolu, Ivan Goran Kovačić se daljnje obrazovao u Karlovcu, a potom i Zagrebu. Upisao je studij slavistike na Filozofskom fakultetu, ali vrlo brzo prekida studij i posvećuje se književnom i novinarskom radu. Uređivao je kulturne rubrike, najprije u Hrvatskom dnevniku, a potom u Novostima.

Bio je simpatizer HSS-a i Radićeve politike i zajedno se s Vladimirom Nazorom priključio partizanima. S njima je sudjelovao po napornim marševima u Bosni, što ga je na koncu koštalo zdravlja.

Koncem lipnja 1943., nakon Bitke na Sutjesci, sakrio se od četnika u istočnobosanskom selu Vrnici, a nakon što su ga pronašli, ubili su ga. Imao je samo 30 godina.

IGK je ostavio prepoznatljiv trag u hrvatskoj književnosti. Pisao je o prirodi i o problemima hrvatskog seljaka, s izraženom socijalnom kritikom.

Ipak, njegovo najpoznatije djelo ostat će Jama u kojoj je opisao rat iz prvog lica.

Njegovo počivalište pronađeno je 1957. godine, a posmrtni ostatci položeni su 1996. godine u memorijalni spomenik u rodnom Lukovdolu.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [12.7.] na ovom linku.

 

[13.7.] Nakon Bitke na Sutjesci, ubijen hrvatski pjesnik Ivan Goran Kovačić

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap