[14.2.] Rođen Relja Bašić, legendarni gospon Fulir iz filma Tko pjeva zlo ne misli

Josip Mihaljević
14. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Relja Bašić zasigurno je jedan od najkreativnijih glumaca u hrvatskoj povijesti. Njegova je glumačka karijera trajala preko pola stoljeća. Odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 57 domaćih i preko 60 stranih filmova i serija.

relja basic

Foto: Relja Bašić u ulozi gospona Fulira u filmu Kreše Golika ‘Tko pjeva zlo ne misli’, Screenshot: YouTube

Rođen je u Zagrebu 1930. godine, majka mu je bila poznata glazbena pedagoginja i pijanistica, a očuh, po kojem je dobio prezime, dirigent. Diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u klasi dr. Gavelle, a pred kraj studija započinje svoj glumački rad u dramskom ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nakon 10 godina i skoro 500 odigranih predstava, Bašić prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih i na Dubrovačkim ljetnim igrama gdje je odigrao skoro 800 predstava.

Filmska karijera i putujuće kazalište

Na filmskom platnu debitirao je 1954. godine u antologijskom ostvarenju jugoslavenskog filma ‘Koncert’ redatelja Branka Belana. Tim uspjehom samo je najavio ono što tek dolazi, primjerice, za ulogu u filmu ‘Rondo’ redatelja Zvonimira Berakovića osvojio je Zlatnu arenu u Puli 1966. godine. Najpoznatiju ulogu odigrao je u filmu Kreše Golika ‘Tko pjeva zlo ne misli’ 1970. godine i time je zacementirao svoju ulogu u hrvatskoj glumi koja je dosegla ikonski status.

Godine 1974., skupa s grupom istaknutih glumaca svoje generacije, osnovao je prvo hrvatsko putujuće kazalište koje je nazvao Teatar u gostima. U njemu kao umjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje punih 30 godina i sve do prestanka djelovanja kazališta 2004. godine. Teatar je zaista radio punom parom i u tih 30 godina izveli su preko četiri tisuće predstava na 340 različitih gradova i mjesta, u Hrvatskoj i inozemstvu.

Budući da se dobro služio njemačkim, francuskim, talijanskim, slovenskim i engleskim jezikom, njegov talent je prepoznat i u inozemstvu gdje je surađivao s nekim od najvećih imena europskog filma, kao što su Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein i mnogi drugi.

Veliki glumac preminuo je prošle godine u Zagrebu, u dobi od 87 godina.

[14.2.] Rođen Relja Bašić, legendarni gospon Fulir iz filma Tko pjeva zlo ne misli
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap