[14.11.] Legendarna američka novinarka započela epsku avanturu, srušila fiktivni rekord Julesa Verna

Josip Mihaljević
14. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Elizabeth Cochrane Seaman poznatija je pod svojim spisateljskim pseudonimom Nellie Bly. Pionirka istraživačkog novinarstva na današnji dan krenula je u famozni put oko svijeta. Imala je samo jednu zadaću, napraviti to brže od glavnog junaka iz romana Julesa Verna – Put oko svijeta u 80 dana.

Nellie bly

Foto: Nellie Bly

Nellie Bly rođena je 1864. godine u okolici Pittsburgha, a u povijest će ući kao pionirka istraživačkog novinarstva. U tadašnje vrijeme žene nisu toliko lagano dobijale bilo kakav posao, a Nellie je čekao trnovit put.

Tajna istraga

U jednim novinama pročitala je tekst u kojem je pisalo kako su žene zadužene za rađanje djece i čuvanje kuće, a to ju je natjeralo da pošalje anonimno pismo tim novinama. Uredniku se svidio stil pisanja i zamolio ju hoće li probati biti novinarka. Nellie je vrlo brzo počela pisati o ženskim temama, poput toga kako razvod utječe na žene i detaljne reportaže o ženskim radnicama u tvornicama. Tada je imala samo 21 godinu.

Postala je nacionalno poznata nakon što se preselila u New York, i to radeći za Josepha Pulitzera u New York World novinama. Tamo je pristala napraviti opsežnu priču o domu za duševno oboljele žene. Bly je predložila kako može odglumiti ludost te kako će “iznutra” prikupiti sve potrebne dokaze, što je u ono vrijeme bio pioniriski novinarsko-istraživački poduhvat. Nakon njenog izvještaja, dom za duševno oboljele žene u New Yorku morao je proći veliku reformu, a autorici je osigurao slavu.

Putovanje oko svijeta

Na današnji dan 1889. godine, inspirirana romanom Julesa Verna (Put oko svijeta u 80 dana), i sama je krenula na putovanje takvog tipa, pokušavajući srušiti rekord glavnog junaka romana Phileasa Fogga. Na medijski popraćenom putovanju upoznala je i samog pisca romana, a koristeći se parnim brodovima, vlakovima, a na ponekim dijelovima rute – i nogama!

U San Francisco, odakle je krenula, vratila se nako nešto više od 72 dana – i time postavila svjetski rekord. Nakon nekoliko dodatnih godina u novinarstvu, u kojem je pisala o svojem putovanju, umirovila se iz struke i posvetila obitelji. Preminula je 1922. godine u dobi od 57. godina.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [13.11.] na ovom linku.

[14.11.] Legendarna američka novinarka započela epsku avanturu, srušila fiktivni rekord Julesa Verna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap