Baka oplovila svijet: Ona je najstarija osoba koja je uspjela u ovom pothvatu!

Jasmina Grgurić
29. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Britanka Jeane Socrates sa 77 godina ponijela je titulu najstarije osobe koje je ikada oplovila svijet. Na ovu avanturu nije se odlučila prvi puta. Naime, iza njezina uspjeha stoji i nekoliko promašenih pokušaja, dok je 2013. godine također ponijela ovu titulu. Njezino putovanje imalo je i humanitarnu notu.

Jeane Socrates Snimak zaslona/Youtube

Jeane Socrates, 77-godišnja Britanka iz Lymingtona u Hampshireu postala je najstarija osoba koja je sama, bez ičije pomoći i prekidanja, oplovila svijet. Njezino putovanje trajalo je gotovo čitavu godinu, 320 dana, a završila ga je u Kanadi. U Viktoriji su ju dočekale stotine ljudi, a tamošnji kraljevski jahtaški klub potvrdio je njezinu titulu najstarije osobe na svijetu koja je uspjela u ovom nevjerojatnom podvigu.

Na plovidbu oko svijeta otisnula se na  11,5 metara dugoj jedrilici Nereida sa solarnim panelima koji su joj tijekom putovanja pali u more. Avanturu života zapravo je ponovila, jer je titulu najstarije osobe ponijela i 2013. godine. Rekord je do tada držao 71-godišnji Minoru Saito od 2005. godine.

“Bogovi vjetra nisu čitavo vrijeme bili sa mnom, morala sam zaobići dvije ciklone kod Havaja i jednu u Indijskom oceanu. Na to sam potrošila čitav tjedan” – rekla je Socrates, piše Guardian.

Jedriti je počela sa suprugom nakon što je 1997. otišla u mirovinu. Zajedno su putovali Europom, Karibima i Amerikom, a nakon muževe smrti 2003. godine, Jeane je nastavila putovati sama. Za jednu ženu to nije bilo nimalo lako, jer se morala upoznati sa sustavom rada jedrilice Nereida i riješavati sama poteškoće u kojima je do tada imala pomoć.

Svijet je prvi puta pokušala oploviti 2009. godine, no nije uspjela, dok je 2017. godine pala i slomila nekoliko rebara.

Ono što je posebno za pohvalu jest da je ovogodišnje putovanje imalo i humanitarnu notu. Naime, tijekom putovanja prikupila je 2.000 funti za humanitarnu organizaciju RNLI koja unesrećene spašava na moru po svim vremenskim uvjetima.

A skupila je i popriličan broj obožavatelja.

“Poslali su mi jako puno divnih poruka. Mislim da im se sviđa činjenica da sam tijekom puta prevladala toliko puno problema i dokazala da su i ovakve stvari moguće” – zaključila je Jeane Socrates.

Baka oplovila svijet: Ona je najstarija osoba koja je uspjela u ovom pothvatu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap