[13.11.] Najgora prirodna katastrofa 20. stoljeća, jedna se država raspala na dvije nakon uragana

Josip Mihaljević
13. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Najjači i najrazorniji uragan u modernoj povijesti pogodio je Aziju na današnji dan 1970. godine. Poginulo je čak pola milijuna ljudi, a Pakistan se raspao na dva dijela.

uragan

Foto: Pexels

Najrazorniji uragan u modernoj povijesti pogodio je gusto naseljeno područje tadašnjeg Pakistana. Monstruozni naleti vode i vjetra pogodili su deltu rijeke Gangesa, a poplave su imale katastrofalan učinak.

Oko pola milijuna ljudi je ostalo bez života u Pakistanu, koji je tada bio politički podijeljen na dva dijela. Vlasti se nisu niti pripremile za uragan, niti su poduzele sve potrebite mjere kako bi sanirali štetu nakon prirodne katastrofe u kojoj su vjetrovi dosezali brzinu od 185 kilometara na sat.

Uragan je najvećim dijelom pogodio istočni dio Pakistan, a tamošnji građani su vrlo brzo digli pobunu protiv vlasti koja, po njihovom, nije ništa učinila da spriječe tragediju. Nemiri su vrlo brzo prerasli u građanski rat u kojem se tražilo odcijepljenje istočnog od zapadnog Pakistana.

Već iduće godine (1971.) godine u tome su i uspjeli, a novonastala država je postala današnji Bangladeš.

Bivši član Beatlesa George Harrison iste je godine organizirao jedan od prvih velikih humanitarnih koncerata za Bangladeš, a na njemu su nastupali i drugi poznati umjetnici, poput Erica Claptona, Boba Dylana, a gledalo ih je oko 40.000 ljudi.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [12.11.] na ovom linku.

[13.11.] Najgora prirodna katastrofa 20. stoljeća, jedna se država raspala na dvije nakon uragana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap