[12.9.] Na današnji dan preminuo je Johnny Cash, donosimo 10 činjenica o “Čovjeku u Crnom”

Josip Mihaljević
12. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2003. godine preminula je istinska američka glazbena legenda, Johnny Cash. Kažemo istinska, jer je jedan od rijetkih ljudi koji je uspio ući u čak tri glazbene Kuće slavnih – u kuću slavnih country glazbe, u kuću slavnih rock ‘n’ rolla i u kuću slavnih gospel glazbe.

johnny cash

Foto: Johnny Cash u spotu “Hurt” | Youtube screenshot

Cash je vrlo brzo postao zamijećen u glazbenoj industriji zbog jedinstvenog bas-baritona. Široj publici svidio se zbog određene doze buntovnosti i otpora prema autoritetu. Tematski, cjelokupni opus odiše pretežito žalosnim pjesmama, ali uvijek i tračkom svjetlosti. Najpoznatiji hitovi su mu “I Walk The Line”, “Folsom Prison Blues”, “Ring of Fire”, “Man in Black”.

Čovjeku u Crnom, kako su mu mediji tepali, najprodavaniji i najuspješniji albumi su oni koje je uživo snimao u – zatvorima. Crninu je nosio kako bi odao počast “siromašnima i gladnima, i svim životima koji su mogli biti – a nisu”.

Napisao je preko 1,500 pjesama, a za osobu s navikama rock zvijezde, poživio je dosta dugo – preminuo je u 71. godini na današnji dan 2003. godine.

1. Tragedija u ranom djetinjstvu

Kada je imao samo 12 godina, brat mu je smrtno stradao u stravičnoj nesreći koja je uključivala motoriziranu pilu za rezanje drva. Cash je iste noći, kao dječak, posjetio groblje kako bi pomogao grobaru iskopati grob za svog brata. Nakon tog događaja, povukao se u sebe i počeo je pisati prve pjesme.

2. Prvu gitaru kupio u Njemačkoj

Cash je, kao pripadnik Zračnih snaga SAD-a, imao posla u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata. U njemačkom gradiću Öberammergau kupio je svoju prvu gitaru na nagovor drugih pilota i s njima je napravio prve glazbene korake.

3. Bio je zaređen kao svećenik

Cash je, po svemu sudeći, imao duboko podjeljenu ličnost. S jedne strane pobožni kršćanin, a s druge strane – country “razbojnik”. U 60-ima, na vrhuncu popularnosti, bio je poznat po razbijanju hotelskih soba, okršajima s policijom i kršenjem zakona.

Kraj šezdesetih označio je veliku promjenu, preispitao je svoj život i upisao se u sjemenište. Studirao je dvije i pol godine kao zaređeni svećenik u kasnim 70-im godinama i postao je svećenikom. Kada mu se kćer udavala, on je osobno izvršio ceremoniju.

4. Uhićen je sedam puta

Cash je uhićen čak sedam puta, uglavnom zbog amfetamina (o kojima je bio ovisan) i pijanstva. Ipak, u zatvoru nije proveo previše vremena kao zatvorenik, nego kao profesionalni pjevač. Njegova dva najprodavanija albuma su snimljena uživo u zatvorima San Quentin i Folsom Prison.

5. Postao je ovisan o morfiju nakon okršaja s nojem

Cash je već kao pedesetogodišnjak postigao sve što je mogao u svijetu glazbe i bio je dovoljno bogat da posjeduje privatni ranč. Na njemu je, između drugih životinja, držao i nojeve.

Jednog dana, noj ga je udario u prsa zbog čega je morao otići na hitnu operaciju u bolnicu zbog 5 polomljenih rebara i unutarnjeg krvarenja. Kako bi mu pomogli s boli, doktori su mu prepisali morfij, o čemu je Cash postao ovisan i nakon što su ga otpustili iz bolnice.

6. Bio je u komi 12 dana

Sredinom 1993. godine, Cash je imao problema s upalom pluća i dijabetesom, što je rezultiralo padom u komu u kojoj je proveo 12 punih dana. U jednom intervjuu, rekao je sljedeće:

“Pao sam u komu i bio takav 12 dana. Svi su mislili da umirem jer nisu mogli dati preciznu dijagnozu, nisu znali što mi je. Prvo su rekli da je Shydregerov sindrom, nakon toga su rekli da je Parkinsonova bolest, ali nije bilo ni jedno ni drugo. Imao sam neuropatiju.”, ispričao je Larryju Davidu.

Iako su mu, zbog posljedica neuropatije, živci u udovima polako odumirali, Cash je nastavio snimati pjesme i svirati uživo sve do svoje smrti.

7. Dvije stvari su bile iste na svakom koncertu

Cash je, kao iskusni izvođač, znao da publika ima određena očekivanja od njega. I trudio se nikada ih ne iznevjeriti. Svaki koncert je otvorio na isti način: “Hello, I’m Johnny Cash“, a na svakom nastupu je nosio crninu. U jednoj pjesmi je objasnio zbog čega to radi, najbolje ju je poslušati:

8. Htio je naučiti pjevati, ali mu je učitelj rekao da “ne mora”

Cash je, kao mladi glazbenik, htio usavršiti svoje pjevačke sposobnosti i prijavio se na grupni tečaj pjevanja. Nakon samo nekoliko sati, učitelj ga je odvukao sa strane i rekao mu da bi za Casha bilo najbolje da ne uči ništa o klasičnom pjevanju. Savjetovao mu je da pjeva baš onako kako mu glas prirodno dolazi. Ispostavilo se da nije mogao više biti u pravu!

9. Crna tarantula dobila ime po Cashu – Aphonopelma johnnycashi

Crna tarantula, podvrsta koja se nalazi u blizini Folsom zatvora u Kaliforniji, dobila je ime po Johnnyju Cashu. Na latinskom nazivlju, ta podvrsta tarantule se danas zove Aphonopelma johnnycashi.

10. Zaprosio svoju ženu 30 puta prije nego je rekla “da”

June Cash je veliki dio pjevačevog života. U najtežim trenutcima ona je bila njegov kompas i neprestano ga je morala vraćati na “pravi put”.

Zaprosio ju je čak 30 puta prije nego je rekla sudbonosno ”da”. Vjenčali su se 1968. godine i u braku su bili sve do 2003. godine, kada je ona preminula. Četiri mjeseca kasnije, napustio nas je i on.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [11.9.] na ovom linku.