[11.6.] Nastala jedna od najpoznatijih fotografija koja je mnogima sledila krv u žilama

Josip Mihaljević
11. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan preminuo je vijetnamski budistički redovnik Thich Quang. Iako njega više njema, sjećanje nikada neće izblijediti zbog bizarnog ili plemenitog, ovisno koga pitate, načina na koji je preminuo.

Thich Quang | Foto: Screenshot YouTube

Thich Quang bio je vijetnamski budistički redovnik koji se zapalio usred jedne prometne ulice u Saigonu na današnji dan 1963. godine. Protestirao je protiv nasilja nad budistima koju je provodila južnovijetnamska vlada. Fotografije njegovog samozapaljenja odmah su obišle svijet i sve oči svijeta bile su uprte u Južni Vijetnam.

Budući da južnovijetnamski premijer nije htio odstupiti, nakon nekoliko mjeseci borbe američke snage organizirale su vojnički puč, a premijer je ubijen.

Posljednje riječi preminulog su zabilježene u oproštajnom pismu i stvarno su dirljive:

“Prije nego što sklopim svoje oči i okrenem se Buddhi, s poštovanjem molim predsjednika Ngo Dinh Diema da zauzme stav suosjećanja prema ljudima u njegovoj naciji i da usvoji načelo religijske slobode i jednakosti kako bi održao snagu naše domovine u vječnosti.” Thich Quang

Fotograf koji je uslikao sliku za nju je osvojio i Pulitzerovu nagradu, a budući da je i on bio svjedok, opsao je cijeli događaj svojim riječima:

“Mrzim što se moram prisjećati tog prizora, jednom je bilo dovoljno. Plamen je izlazio iz ljudskog tijela; njegovo tijelo je polako jenjavalo i skupljalo se, njegova glava je postajala sve crnija. U zraku je bio smrad zapaljenog ljudskog tijela: ljudi gore iznenađujuće brzo. Iza sebe sam mogao čuti masu prolaznika kako plaču i jecaju. Bio sam u prevelikom šoku da bi plakao, prezbunjen da išta učinim, zaprepašten da išta poduzmem. I dok je gorio nije pomaknuo ni mišić, nije ispustio niti jedan jedini zvuk, njegov smiren i staložen lik u kontrastu s plačućim ljudima oko njega.” David Halberstam

Tijelo mu je ponovno kremirano nakon sprovoda, ali njegovo srce je ostalo netaknuto i nije gorilo. Budisti ga smatraju svetim reliktom i čuvaju ga u staklenom staležu u jednom od njihovih svetih mjesta. Netaknuto srce se smatra simbolom suosjećanja među budistima.

https://www.youtube.com/watch?v=7wN0ayZZVHc&bpctr=1560180917

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [10.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap