[10.6.] Rođen Osječanin koji je preživio Auschwitz i nakon tog osvojio dva Oscara

Josip Mihaljević
10. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Branko Lustig hrvatski je producent i glumac. Preživio je dvije Jugoslavije, koncentracijski logor Auschwitz, a nakon toga je u sjajnoj producentskoj karijeri osvojio dva Oscara. Jedini je Hrvat kojem je to pošlo za rukom.

branko lustig

Foto: Branko Lustig | Youtube screenshot

Lustig je rođen u Osijeku na današnji dan 1932. u Kraljevini Jugoslaviji. Otac mu je bio konobar u osječkom hotelu Central, a majka Vilima kućanica. Židovskog je porijekla.

Za razliku od roditelja, Lustigovi djed i baka su bili religiozni, a Branko je često s njima prisustvovao na misama u Gornjogradskoj sinagogi.

Tijekom Drugog svjetskog rata, kao dijete, bio je zatočen u logorima Auschwitz i Bergen-Belsenu dvije godine. Većina članova obitelji nije bila toliko sretna kao on – nestali su i ubijeni. Preživljavanje u Auschwitzu pripisao je njemačkom časniku koji je igrom slučaju rodom bio iz istog osječkog naselja iz kojega je i Lustig. Nakon što su popričali, ispalo je da je njemački časnik poznavao Lustigovog oca.

Nakon rata, krenuo je s karijerom producenta i dogurao do Hollywooda. Bio je producent mnogim poznatim filmovima i dobitnik je čak dva Oscara. Jedan je dobio za produkciju Schindlerove liste (1993.), a drugi za produkciju povijesnog spektakla Gladijator (2000.)

Surađivao je s nekim od najvećih imena u Hollywoodu, poput Stevena Spielberga i Ridleya Scotta.

Lustig je preminuo krajem 2019. godine u Zagrebu.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [9.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap