[11.11.] Pet interesantnih stvari koje niste znali o jednom od najvećih – Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom

Josip Mihaljević
11. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1821. rođen je jedan od najznačajnijih književnika u povijesti – Fjodor Mihajlovič Dostojevski. Ruski romanopisac ukraijnskog podrijetla prvi roman je izdao kao 25-godišnjak i danas mu je opus pun bezvremenskih klasika.

dostojevski

Foto: Dostojevski | Youtube screenshot

Dostojevski se ubraja među najutjecajnije pisce ruske književnosti i najveće pisce svih vremena. Njegovi realistični romani s likovima koji daju uvid u najmračnije dijelove ljudske psihe imaju ogroman utjecaj na književnost već gotovo dvije stotine godina.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Donosimo pet interesantnih stvari o velikom Rusu.

1. Pisao je da riješi kockarske dugove

Dostojevski je, iako rođen u dobrostojećoj obitelji, tijekom cijelog života imao probleme s dugovima. Najveći dio njih dolazio je od ovisnosti o kocki. Jednom prilikom, kako bi platio kockarski dug, napisao je roman. Ako ne bi uspio ispoštovati rok, izgubio bi prava na sva svoja ranije izdana djela na sedam godina. Na svu sreću roman je napisao za samo 26 dana, a zove se Kockar (1867.).

2. Skoro su ga strijeljali

U dvadesetim godinama, Dostojevski se učlanio u liberalno ateističku skupinu koja je kasnije optužena za urotu protiv cara Nikolu I. Tik prije nego što su ih vojnici trebali upucati, došla je zapovijed da se osuđenici ipak prebace na ručni rad u Sibir.

3. Bio je epileptičar

Rad na Sibiru mu nikako nije dobro došao jer je patio od epileptičnh napada. U Sibirskom kampu proveo je četiri godine i često je imao napade. Iskustvo s epilepsijom utjecalo je na stvaranje glavnog lika u popualrnom romanu Idiot (1869.), koji prati epiliepitčnog Leva Miškina na putu kroz Rusiju.

4. Jedan car ga strijeljao, drugi ga htio za dadilju

Dostojevski je još za vrijeme života postigao veliku slavu, a nakon što se upoznao s carom Nikolom II., car je imao čudnu zamolbu. Prvo mu je naredio da dođe u njegovu palaču čitati svoja djela, a nakon tog da postane tutor carevim sinovima.

5. Vladimir Nabokov ga je mrzio

Poznati ruski pisac iz ere Dostojevskog bio je Vladimir Nabokov. I dok je Dostojevski bio čvrsti rusocentrik, Nabokov je uživao kao imigrant u SAD-u. U svojim predavanjima na fakultetu govorio je kako je Dostojevski nije dobar umjetnik, kako su mu djela previše psihološka i filozofska.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [11.11.] na ovom linku.

 

 

[11.11.] Pet interesantnih stvari koje niste znali o jednom od najvećih – Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap