[10.11.] Rođen Richard Burton koji je utjelovio Tita u najskupljem jugoslavenskom filmu

Josip Mihaljević
10. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1925. rođen je poznati velški i hollywoodski glumac Richard Burton. Domaćoj javnosti najpoznatiji je kao osoba koja je, na Brozovu osobnu želju, utjelovila njegov lik u epskom filmu ‘Sutjeska’.

richard burton

Foto: Richard Burton kao Tito u Sutjesci | Youtube screenshot

Bosanskohercegovački ratni film iz 1973. godine može se pohvaliti jednom ‘velikom ribom’ iz Hollywooda koja je u njemu glumila. Riječ je o slavnom Richardu Burtonu, Velšaninu koji je u tom filmu glumio Josipa Broza Tita.

Ambiciozni film je snimljen kako bi postigao još veći film od popularne ‘Bitke na Neretvi’, a do danas je najgledaniji partizanski film socijalističke kinematografije.

Iako je stvarna bitka na Sutjesci bila uzaludna pobjeda, bosanskohercogovačko rukovodstvo ju je u filmu prikazalo kao spektakularnu pobjedu, u nadi da učvrste svoje odnose s maršalom Titom.

Sam Tito je inzistirao da u tom filmu njegovu ulogu igra Richard Burton, koji je primio velik broj kritika na svoju izvedbu. Film je, iako je jedan od poznatijih iz jugoslavenske kinematografije, prošao vrlo loše i gotovo nigdje u inozemstvu nije prikazan. Osim, naravno, u Moskvi, gdje je dobio i jednu posebnu nagradu.

Burton je zdušno pristao na ulogu velikog vođe, javno govoreći kako i sam drži komunistička uvjerenja.

U njemu su, osim Burtona, glumili i drugi poznati glumci: Bata Živojinović, Milena Dravić, Boris Dvornik i brojni drugi…

Richard Burton je, osim u ‘Sutjesci’, izgradio veliku glumačku karijeru. Sedam puta je nominiran za Oscara, ali ga nijednom nije dobio. Krajem 60-ih godina bio je jedan od najplaćenijih glumaca u svijetu.

Burton i danas ostaje čvrsto vezan uz daleko poznatiju glumicu Elizabeth Taylor, kojoj je bio drugi muž. Njihova turbulentna veza bila je stabilan izvor vijesti za tabloiode.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [9.11.] na ovom linku.

[10.11.] Rođen Richard Burton koji je utjelovio Tita u najskupljem jugoslavenskom filmu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap