[11.10.] Komunisti osudili kardinala Alojzija Stepinca na 16 godina zatvora i prisilnog rada

Josip Mihaljević
11. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1946. na jugoslavenskom sudu izrečena je presuda kardinalu Alojziju Stepincu. U montiranom procesu sudilo se njemu, ustaškom dužnosniku Erihu Lisaku i šesnaestorici franjevačkih svećenika.

alojzije stepinac

Foto: Alojzije Stepinac | YouTube screenshot

Na današnji dan 1946. godine izrečena je famozna presuda tadašnjem zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu. Osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Vlasti su ga uhitile još 18. rujna iste godine kada je protiv njega podignuta optužnica. Između ostalog, optužen je da je pozdravio ustaške vođe dok se jugoslavenska vojska još borila s njemačkim i talijanskim snagama i pozvao svećenstvo da s njima surađuje, da je pretvorio crkvene svečanosti u političku platformu za Antu Pavelića i da je održao misu na 10. travnja, na godišnjicu osnivanja NDH. Najkraće rečeno, optužen je da je podržavao ustaški otpor nakon oslobođenja zemlje.

Desetak dana nakon presude, prebačen je u Lepoglavu gdje je proveo pet godina. Bilo mu je dopušteno služenje mise među zatvorenicima, a povremeno su mu dopušteni i posjeti.

Iz zatvora je pak uvjetno pušten krajem 1951. godine i prebačen u rodni Krašić, ali je bio pod strogim policijskim nadzorom.

Stepinac je umro 1960. godine od rijetke bolesti krvi, policitemije. Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio blaženim u Mariji Bistrici 1998. godine.

Stepinčeva presuda poništena je 22. srpnja 2016. godine, budući da je kršila temeljna načela procesnog kaznenog prava.

https://www.youtube.com/watch?v=sALIEiSbsUg

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [10.10.] na ovom linku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap