10 zanimljivosti o popularnim Smogovcima koje možda niste znali

Josip Mihaljević
4. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Svi znaju da su Smogovci  hrvatska humoristično-dramska TV serija koja se vrti oko obitelji Vragec u Naselku, siromašnoj četvrti u gradu Zagrebu. Različite generacije ih drugačije pamte, a vjerujem da su svima ostali u dobrom sjećanju. Ja sam bio jako mali kada su se emitirali na TV-u, a vrlo dobro se sjećam da se nedjeljom navečer pred TV ekranom okupila cijela obitelj kako bi pogledali novi nastavak.

smogovci

Foto: Smogovci | Youtube screenshot

Iz svog limitiranog sjećanja, pamtim da sam htio biti poput Bonga, volio sam Cobru i jako sam se bojao onog odvratnog zelenog čudovišta. Na današnji dan prije točno 36 godina emitirana je prva epizoda pa sam malo istražio Smogovce koji su već debelo ušli u status legende. Donosimo deset zanimljivih činjenica ove vječno popularne serije nastale prema romanu Hrvoja Hitreca.

1. Prva epizoda emitirana 4.4.1982. godine

Na današnji dan 1982. godine brojni gledatelji, vjerojatno ne znajući u što se upuštaju, imali su priliku svjedočiti stvaranju povijesti. Tog je dana, u  sklopu emisije Što nam kaže nedjelja, na Televiziji Zagreb, negdje između 10.00 i 11.30 sati, emitirana prva polusatna epizoda Smogovaca.

2. Hitrec je napisao pet knjiga, a serija je snimljena prema prva tri

[18.3.] Rođen hrvatski glumac Damir Šaban koji je glumio Mazala u Smogovcima

Književnik Hrvoje Hitrec, na čijim se romanima priča o Smogovcima temelji, napisao je ukupno pet romana o zgodama zagrebačkih školaraca, njihovih roditelja i prijatelja. Između 1982. i 1989Televizija Zagreb (današnji HRT) je u tri sezone emitirala ukupno dvadeset i tri epizode popularnih Smogovaca. Romani na kojima se temelje prve tri sezone ujedno su i prva tri romana Hrvoja Hitreca, Smogovci (1976.), Smogovci i strašni Bongo (1987.) te Zbogom, smogovci (1989.). U devedesetima su uslijedila još dva romana, Smogovci i biće iz svemira (1993.) te Smogovci u ratu (1994.).

3. Gledatelji zahtjevali isprike i nove termine emitiranja

Smogovci su svoju popularnost stekli najviše zahvaljujući sebi samima. Izuzev nekoliko novinskih intervjua i članaka, nema tragova reklamiranja ili dodatnih popratnih proizvoda, poput igračaka ili dodatnog medijskog sadržaja, koji bi Smogovce pretvorili u potrošački hit. Povremeni izostanci repriza zbog iznenadnih “izvještaja sa sjednica” nailazili su na negodovanje publike, što je značilo da jedna od dvije školske smjene nije imala priliku pogledati epizodu. Zahtjevali su ispriku i novi termin emitiranja koji bi omogućio svima da pogledaju propuštenu epizodu. Publika se jednostavno nije mogla zasistiti, reprize su bile jednako gledane kao i originalna emitiranja.

4. Glazba iz vesterna Sedmorica veličanstvenih

Svima pamtljiva glazba iz uvodne špice preuzeta je iz vesterna Sedmorica veličanstvenih (John Sturges, 1960.), kaubojca gdje je glavnu ulogu odglumio Yul Brynner. Zanimljivo, Yul Brynner je glumio i u filmu Veljka Bulajića Bitka na Neretvi 1969. godine. Smogovci su redovito započinjali s poznatom melodijom, a u njoj su doslovce bili odjeveni kao kauboji, u čast Sedmorici veličanstvenih.

5. Drugi po gledanosti krajem osamdesetih

Novi nastavci snimani su godinama, a u žestokoj konkurenciji krajem osamdesetih Smogovci su bili drugi po gledanosti iza Boljega života Televizije Beograd. Konkurencija je bila paprena, Lažeš, Melita, Jelenko, Ne daj se, Floki od dječjeg programa, preko hrvatskih dramskih serija Velo misto, Nepokoreni grad, Inspektor Vinko i cijelog niza inozemnih serija koje su bile prikazivane u mreži Jugoslavenske radiotelevizije: Dinastija, Dallas, Ptice umiru pjevajući, Mućke, Allo, Allo! i druge.  Gledateljstvo je tada već bilo brojno, mnogi su već tada posjedovali televizor. Na stotinu kućanstava 1988. televizor je posjedovalo njih 86,4%, da bi se brojka do 1990. popela na 94,4%.

6. Emitirano 38 epizoda u rasponu od 16 godina

Iako su Smogovci emitirani dosta sporadično,  ukupno 38 epizoda koje su izašle u rasponu od 16 godina, publika se nikako nije ohladila od ove popularne serije. Kvalitetu su prepoznale i inozemne televizijske kuće, a serija je emitirana diljem planeta Zemlje – u Australiji i Švedskoj, a potom su priliku dobili gledatelji u NjemačkojNovom Zelandu pa čak i Kini.

7. Braća Vragec odrasla u romanu i seriji

Šestero braće Vragec – DragecPero, Mazalo, Cobra, Štefek i Buco – u seriji su doslovce odrasli. Na početku je bilo onih koji su bili od predškolskog uzrasta do punoljetnosti, a u trećem romanu su svi stariji trinaestak godina – upravo onoliko koliko je vremena prošlo između objavljivanja novih nastavaka.

8. Većina scena snimljena bez ponavljanja

Svi znamo da minuta snimanja košta jako puno novca. Mnogi glumci, posebice mlađi, prvi puta su se pojavili na televizijskom platnu upravo u Smogovcima. Nekima je to bio jedini izlet u glumačke vode, a većina scena je snimljena “iz prve”, bez ponavljanja, zbog ograničenih financijskih sredstava.

9. Željko Bilen preminuo u pucnjavi

Željko Bilen glumio je malog Štefeka Vrageca u Smogovcima. Nakon glumačke karijere bacio se u mutne vode, policija ga je više puta kazneno prijavljivala. Ubijen je u Sesvetama 2003. dok je kao suvozač sjedio u prijateljevom autu, a ubojica nikada nije pronađen. Crnog Džeka glumio je Slavko Brankov koji je 2006. preminuo od raka pluća. Nosonju je glumio Đorđe Rapajić, a preminuo je 2000. godine u Zagrebu.

10. Poznati gosti u seriji

U seriji su se pojavljivali i mnogi poznati Hrvati. U prvoj sezoni pojavio se frontmen Azre Branimir “Johnny” Štulić, a trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević, glumio je sebe kao glavnog šefa zagrebačkog Dinama. Josipa Lisac pjevala je Ave Mariu na vjenčanju Dunje i Mazala, a Nosonja je nastupio u Kviskoteci kod Olivera Mlakara. U videu ispod pogledajte kako je prošao.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap