[1.6.] Svjetski dan mlijeka: 4 razloga zašto biste ga trebali piti u starijoj dobi

Josip Mihaljević
1. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan od 2001. godine obilježava se svjetski dan mlijeka. Tako je odredilo specijalizirano tijelo Ujedinjenih naroda – Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Cilj je barem na jedan dan u godini obratiti pozornost na mliječnu industriju te promovirati mlijeko kao jednu od najvažnijih globalnih namirnica.

mlijeko

Foto: Pixabay

Svjetski dan mlijeka se obilježava od 2001. godine, a do 2016. godine uključilo se preko četrdeset zemalja. Aktivnosti uključuju humanitarne maratone, demonstracije mužnje krava, posjete farmama, koncerte, znanstvene seminare i čitav niz drugih aktivnosti koji se fokusiraju na promociju ovog ukusnog napitka.

Tijekom godina objavljena su mnoga istraživanja o tome koliko je mlijeko zapravo zdravo za ljude. Neki tvrde da je štetno, neki tvrde da je jako zdravo, i tako se oni već godinama vrte u krug. Prava istina je u tome da je mlijeko, poput većine drugih namirnica – zdravo ukoliko ga uzimamo u umjerenim dozama. Postoje određene prednosti kod pijenja mlijeka i za starije ljude, a mi vam donosimo četiri najvažnije.

1. Odličan izvor kalija

Oni koji su od mlijeka odustali ili uopće ne konzumiraju mliječne proizvode mogli bi se naći u problemu. Kalij je jedan od nutrijenata kojeg nalazimo u rijetkim namirnicama, a mlijeko je jedno od njih. Premalo kalija i previše natrija u krvi su faktori rizika koji mogu biti uzrok “tihog ubojice” – povišenog krvnog tlaka – koji je čest slučaj među starijom populacijom.

Visok krvni tlak može dovesti do kronične bolesti bubrega te do srčanih i moždanih udara. Većina umirovljenika već sada konzumira previše soli u svojoj prehrani, a veći izvor kalija u organizmu će smanjiti rizik od ovih bolesti.

2. Antioksidansa nikad dosta

Nedavna studija objavljena u američkom znanstvenom časopisu Journal of Clinical Nutrition pronašala je vezu između unosa mlijeka i razine antioksidansa glutationa u mozgovoma starijih ljudi. Ispitanici koji su pili mlijeko neposredno prije testiranja su imali povišenu razinu glutationa, antioksidansa koji smanjuje stres te je usko vezan uz prevenciju Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

3. Naravno, tu je i kalcij

Jedna od glavnih pogodnosti pijenja mlijeka je visoka razina kalcija – jednog od nužnih nutrijenata koji grade i održavaju snagu kostiju kod starijih ljudi. Kalcij je ekstremno važan kako bi prevenirali pojavu osteoporoze, pogotovo kod starijih žena. Jedna čaša mlijeka od 2,3 decilitra sadrži oko 300 miligrama kalcija, što je gotovo polovica preporučene dnevne vrijednosti za starije ljude.

4. Vitamin D

Možete vi kalcija u tijelo unositi koliko god želite, ali bez vitamina D tijelo neće znati kako upiti kalcij. Ljudi inače proizvode vitamin D u svojoj koži kada su izloženi sunčanoj svjetlosti. I dok je Sunce izvor većine vitamina D u tijelu, koža kroz godine postaje manje efektivna u proizvodnji ovog nužnog vitamina. Vitamin D pomaže kalciju da dođe do vaših kostiju, a mlijeko je super izvor vitamina D upravo zbog tog dvojakog učinka.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [31.5.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap