[31.5.] Ova legenda piše, režira, sklada glazbu, producira i glavna je zvijezda u svojim filmovima

Josip Mihaljević
31. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1930. godine rođen je jedan od najupečatljivijih glumaca iz prošloga stoljeća – legendarni Clint Eastwood. Kao glumac se proslavio još u šezdesetim godinama u neponovljivoj špageti vestern trilogiji Sergija Leonea, da bi kasnije napravio i iznimno uspješnu karijeru filmskog redatelja.

clint eastwood

Foto: Clint Eastwood kao Prljavi Harry | Youtube screenshot

Američki glumac, redatelj i glazbenik Clint Eastwood rođen je na današnji dan 1930. godine. Nakon što je zaglumio u vestern TV seriji Rawhide, zamijetio ga je jedan talijanski redatelj. Na njegovu sreću, taj talijanski redatelj bio je Sergio Leone koji je taman spremao napraviti nešto što će zauvijek ostati filmski klasik – trilogiju o dolarima. Prvi dio trilogije zove se Za šaku dolara, drugi dio Za dolar više, a treći vam je zasigurno poznat: neponovljivi Dobar, loš, zao… Dodatni uspjeh im je bio što je legendarni glazbenik Ennio Morricone skladao glazbu za cijelu trilogiju, koja zvuči predivno i dan danas.

Ta trilogija smatra se vrhuncem žanra vesterna, a Clint Eastwood je nastavio glumiti istog mrkog tipa i u kasnijim filmovima. Sljedeći veliki hit u kojem je samo potvrdio svoj ikonski status bio je – Prljavi Harry – Eastwood se odlično snašao u tmurnoj ulozi policijskog antijunaka koji sam uzima pravdu u svoje ruke.

Nije Clint uzimao samo pravdu u svoje ruke, nego i druge poslove osim glume. Iako je u većini filmova bio glavni glumac, postepeno se počeo baviti i poslovima “iza kamere”. Svoj prvi film režirao je 1971. godine (Play Misty For Me), a kasnije je krenuo sam producirati te pisati glazbu za svoje filmove.

Eastwood se pojavio u preko 50 filmova, a čak u 42 je bio glavni glumac. Dobitnik je velikog broja nagrada za svoj rad na filmovima Unforgiven, Mystic River, Million Dollar Baby  i druge. Ponosni je vlasnik čak četiri Oscara, po dva puta za najbolji film i najboljeg redatelja.

Eastwood je danas napunio 88 godina, ali i dalje radi. Posljednji film koji je snimio (The 15:17 to Paris) izašao je ove godine, a već se bacio na sljedeći projekt koji će ugledati svjetlo dana sljedeće godine.

https://www.youtube.com/watch?v=BUKV9TKBEwo

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [30.5.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap