Zvjezdana (88): ‘U domu za starije sam sa svojim sinom koji ima dijagnozu, a zadovoljna sam što smo zajedno’

Ana Kanazir
17. travnja 2024.
Priče
A- A+

Zvjezdana ima 88 godina i u Domu za starije osobe Dubrovnik je već deset godina. Tamo je sa svojim sinom koji ima psihički poremećaj, a jako je sretna jer su zajedno. Otkrila nam je kako često piše poeziju koja se objavljuje u knjigama i časopisima, dok je jednu svoju pjesmu poslala i Josipu Brozu Titu.

Umirovljenica Zvjezdana u domu za starije

Umirovljenica Zvjezdana | Foto: Mirovina.hr

Za neke je odlazak u dom za starije velika životna promjena, dok se drugi na ovom mjestu osjećaju kao kod kuće. Umirovljenica Zvjezdana nam je ispričala svoje iskustvo života u domu za starije sa svojim sinom.

Pedagoginja Amalija u Domu za starije osobe Osijek
Amalija (80): 'Dom za starije sam čekala 11 godina, ali sam dočekala i sada sam sretna'

U domu je sa svojim sinom

– U domu sam već deset godina, a došla sam svojevoljno. Prodala sam kuću da mogu doći u dom, a sa mnom je došao i moj sin koji ne može samostalno funkcionirati zbog svoje bolesti. Zadovoljna sam što smo tu zajedno, u istoj sobi s balkonom. Ovdje ga svi vole i hvale. Miran je i fin, ali bježi od društva. Nema posebnu njegu, odnosno tretiran je kao i svi, ali važno je da smo skupa, rekla nam je umirovljenica.

Kako nam je rekla sugovornica, njezin se sin razbolio kada je imao 21 godinu i kada se samo počeo povlačiti u sebe. Doktori su im s vremenom rekli kako se radi o shizofreniji. Dodala je i kako je dobila ponudu da otiđe u Dom za starije u Motovun koji ima poseban dio za osobe s ovom dijagnozom, ali tada nije bila spremna na to.

U slobodno vrijeme piše pjesme

Zvjezdana je u mirovinu otišla 91. godine, a jedna od aktivnosti kojom se trenutno bavi je pisanje pjesama. Njezine pjesme su objavljenje u knjigama, ali i raznim magazinima za djecu, a jednu je pjesmu poslala i Titu.

– Inače pišem pjesme, izdala sam zbirku pjesama za djecu prije otprilike šest godina. Od kada sam ovdje izašlo je još mojih pjesama u raznim knjigama. Bila sam učiteljica, završila sam petogodišnju školu i studirala sam višu pedagošku. Predavala sam 35 godina u školi, a s 56 sam otišla u mirovinu.

Ispričala nam je i kako je u vrijeme rata otišla u Opatiju sa sinom. Upravo je tamo napisala pjesmu ‘O kako je teško biti sam’ o svojoj situaciji u kojoj se tada našla kao izbjeglica u Opatiji. Dodala je i kako je jednu pjesmu poslala Titu.

– Nisam bila vjernica, a kao mlada sam s Visa išla do Italije, a od tamo u Afriku. Tada je pomalo komunizam bljeskao, a kada sam se vratila nije bilo vjeronauka pa nisam vjerski odgojena. Ipak, često sam posjećivala svećenika i dok sam bila kod njega mi se ukazala svjetlost, o čemu sam i napisala pjesmu, a on mi je rekao kako onaj tko je vidio svjetlo je vidio i Boga. Dao mi je Bibliju koju sam počela tada čitati. Priklonila sam se baptističkoj crkvi. Ne idem često u crkvu, ali jako mi pomaže, rekla je Zvjezdana.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap