Zaigrali smo drevnu igru Go u knjižnici, a evo zašto je toliko zanimljiva i dobra za sve generacije

Ana Kanazir
17. rujna 2022.
Priče
A- A+

Go je dalekoistočna igra koja je nastala u Kini, a stara je 4.000 godina. Za igranje ove igre potrebno je slušati intuiciju, ali i dobro razmisliti prije svakog poteza. Detalje o samoj igri i kako igrati Go otkrio nam je voditelj tečaja Zvonko Bednjanac u Knjižnici Augusta Cesarca na Ravnicama.

igranje Go

igranje igre Go | foto: redakcija

Igra se na ploči, a vole je mladi i stari te za sve generacije ima određene prednosti. Može se naučiti igrati u samo šest minuta, a svaka igra izgleda drugačije jer postoji bezbroj različitih kombinacija. Igrom se vježba mozak, pamćenje i koncentracija, a uz to je i zabavna.

Kako igrati Go?

Igranje po mnogočemu nalikuje šahu. Igra se na ploči s figuricama crne i bijele boje, točnije kamenčićima, a danas se Go smatra sportskom aktivnošću. Tako se igraju partije, natjecanja i turniri. Cilj igre je okružiti veći broj praznih sjecišta od protivnika, odnosno pobjednik je onaj koji kontrolira jedno sjecište više. Go je prije svega sport i kulturna igra razmišljanja koja se može igrati na niz različitih načina i u niz kombinacija.

-Postoji 1.000 lica Goa, neki smatraju ovu igru umjetnošću, neki znanošću, neki ratovanjem. Ima puno načina kako se na njega može gledati. Danas se Go smatra sportom. Postoje klubovi, Nacionalni hrvatski Go savez, Europska i svjetska Go federacija, a postoje i rejting sustavi i kategorije. Za mene je Go edukacijsko sredstvo, gdje učim ljude kako igrati i promatram kako reagiraju, rekao nam je voditelj Bednjanec.

Koliko je vremena potrebno za naučiti igrati Go?

Za razliku od drugih misaonih igara kao što su šah ili bridž, Go se može naučiti igrati u samo nekoliko minuta. Ipak, djeci je možda malo lakše naučiti igrati jer inače lakše uče. Važno je ne odustati nakon prvog igranja, već dati više prilika dok vam pravila ne sjedu. Prvi puta će postojati niz nejasnoća koje će se s vremenom istopiti i igra će postati prava zabava. Prvo se kreće s jednostavnom igrom i tablom s manjim brojem polja, odnosno sjecišta, a kasnije se igra s većom tablom.

voditelj goa

voditelj tečaja go | foto: redakcija

Domovi umirovljenika uveli video igrice: "Ne možemo mladima prepustiti svu zabavu"

Zašto je Go dobar za starije osobe?

Iako u ovoj igri godine nisu važne, već je važnije tko je duže i redovitije igrao igru, ipak postoje neke prednosti za sve generacije. Tako će ovo biti odlična vježba koncentracije i pamćenja koje se može vježbati i na načine u ovom tekstu. 

-Go je svima zanimljiv i svi ga mogu igrati. Ima jednostavna pravila i svi mogu isprobavati i vrlo brzo osjetiti da su sve bolji u tome. Igra je vrlo vizualna i treba s vremenom vidjeti tko koga okružuje. Go je sličan sudoku ili križaljci. To su sve vježbe koje su jako korisne za vježbanje mozga. U Gou ima računanja, ali i treba misliti te pamtiti. Način rješavanja zadatka je stalno drugačiji, stalno se nalazimo u novim i drugačijim situacijama i svaki puta treba pronaći novi način rješavanja zadatka. U Aziji se preporučuje igranje ove igre jer se na kreativan i na jednostavan način rješava zadatak. Dobra je u prevenciji raznih procesa starenja ili gubitka pamćenja. Može se igrati i u vrtićima, ali i u domovima za starije, dodao je voditelj tečaja.

Bednjanec kaže kako je umirovljenicima vrlo zanimljiva sama igra te da su nekada bolji od mlađih suigrača. Jednako tako, svatko ima svoj način kako igrati Go i u tome isto leži tajna ove igre.

-Svim starijim osobama koje bi došle na radionice je uvijek zanimljivo. Uvijek bi došli, odigrali i sudjelovali. Mogu svi sudjelovati koliko žele, koliko imaju pažnje i koncentracije i uz to se mogu malo i podružiti u knjižnici s drugim ljudima. Ovo je idealna igra za sve koji vole igrati igre na ploči ili isprobati nešto novo i pri tome vježbati mozak. Jednako tako, stariji ljudi imaju određenu zrelost kojom se mogu pobijediti mlade snage, ispričao nam je Bednjanec.

Gdje se može igrati Go u Zagrebu?

Igra Go u Zagrebu se može igrati na više lokacija. U Knjižnici Voltino 13. rujna i 27. rujna u 17:00 sati, u Knjižnici Augusta Cesarca na Ravnicama, gdje je idući termin 20. rujna u 17:00 sati. Druga lokacija je Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap